Když závodníci nebudou zrovna strkat sazenice do země, zájemci od nich mohou získat podpis; právě u stánku Autoklubu ČR. Prezident tohoto motoristického sdružení Jan Šťovíček současně připomíná, že řeč bude také o projektu Ne po lese.

Huntovat les pro povyražení? Čiré zlo!

Jeho cílem je jasně zdůraznit, kam nelegální motorismus nepatří – a motorkáře, čtyřkolkáře i další amatérské jezdce upozornit na schválené offroadové tratě s patřičným ekologickým zázemím, kde jejich jízda za zážitkem nebude poškozovat životní prostředí.

Cílem je pozvat je tam i prostřednictvím slev: každý jezdec, který si stáhne aplikaci Klub nového lesa a zaregistruje se, získá stokorunovou slevu na jízdu v 16 offroadových areálech po celé republice. Ve středních Čechách jsou to Sedlčany a Třebíz; v blízkosti také Pacov, Jinín, Kramolín – a vlastně i Krásná Lípa nebo Nová Paka.

Kolín, chrám sv. Bartoloměje
Cíle výletů za krásou lze vybírat podle oceněných staveb

„Jezdit načerno po lese není správné. Tito raubíři ohrožují nejen sebe, ale především turisty, houbaře, lesníky, nedodržují žádné zásady,“ zdůraznil Šťovíček. Dobrodružství v terénu neodmítá – ale jako organizovanou činnost s respektováním pravidel.

Do lesa za pomocí i poučením

Den za obnovu lesa se v sobotu 16. října koná na 13 místech ve všech krajích. Leckdo si možná vzpomene, že takovou akci už navštívil. Prvního ročníku se v roce 2019 zúčastnilo 31 tisíc lidí; loni se akce kvůli covidu nekonala. Další termín připadá na sobotu. Příchozí mohou zapojit své ruce – nebo třeba jen oči a uši.

Na každém záleží, pro co se rozhodne (a co zvládne ve svém věku; zvány jsou i rodiny s dětmi). Zda chce sázet stromky v lesích nové generace (které budou promyšlené skladbě dřevin odolnější proti kůrovci i suchu než dosavadní porosty s převahou smrku). Jestli pomůže s jejich oplocováním na ochranu proti zvěři či úklidem klestu. Nebo se jen nechá zlákat doprovodným programem.

Návštěvníky čeká mimo jiné poučení o tom, jak se lesy mění, připomněl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. „Kalamita způsobená suchem a klimatickou změnou znamená také počátek nového lesa. Odolnějšího, druhově pestřejšího. Ten chceme představit,“ uvedl. Přičemž věří, že nakonec se do sázení zapojí každý – i kdyby to měla být symbolicky třeba jen jediná sazenička.

Středočeské dožínky 2021 se konaly v Lysé nad Labem
Kraj ocenil zemědělce za jejich hospodaření. I rybáře za úlovky

Chystá se i představení opatření, jež lesníci dělají pro zadržování vody v krajině. Konopišťský program nabízí také ukázky měření kmenů i stojících stromů, práce s koňmi v lese, ručního odkorňování, dojde na vyvěšování přístřešků pro sovy a jiné noční dravce – ale třeba i na speciality z grilu nebo opékání buřtů.

Motoristé mohou zajet na parkoviště Zámek Konopiště I (to větší; vzdálenější od památky i od rybníka) a odtud se vydat k místům zalesňování. Na jedno lze dojít pěšky, přepravu k ostatním zajistí autobusy. Zájemci si čas, místo a počet sázejících mohou předem zamluvit na telefonním čísle pro přihlašování: 956 266 108.

Podrobnosti najdou zájemci na webu sazimelesynovegenerace.cz. Mimo jiné se dočtou, že je na Konopišti čekají také ukázky troubení, soutěžení nebo dřevosochání s motorovou pilou i setkání s vítězem televizní soutěže MasterChef Romaem Stašou – včetně ukázek vaření a ochutnávky zvěřinových jídel – či prezentace Regionální potraviny… A dokonce i téma fotbalu v lese!