Nyní opoziční zastupitel Martin Macháček (STAN) uspěl s podnětem k ministerstvu vnitra. To jeho stížnosti vyhovělo a nařídilo do 15 dnů zveřejnit i dosud nepřístupné informace, uvedla ve čtvrtek středočeská tajemnice STAN Eva Maříková.

Ředitel krajského úřadu Jiří Holub v srpnu při veřejném zasedání krajských zastupitelů konstatoval, že bude konat v souladu s verdiktem ministerstva. Již dříve však hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) konstatovala, že plnou verzi dokumentu – tedy v nezačerněné podobě – nemá k dispozici ani vedení kraje.

Audit ve správě silnic přinesl hodně emocí už v minulosti. Loňské handrkování kolem jeho zadání přispělo k rozpadu původní středočeské koalice, v níž figurovaly i nyní opoziční ODS a STAN (a Macháček býval jedním z radních). V říjnu je po boku ANO vystřídala ve vedení kraje ČSSD za podpory KSČM.

„Na středočeském krajském úřadě a na jeho správě a údržbě silnic se zřejmě dějí pěkné věci, když o nich nikdo nesmí vědět,“ komentoval Macháček dosavadní situaci, kterou vnímá jako „utajování informací“.

Nepatří přitom jen k nejhlasitějším bojovníkům za plnou verzi zprávy o auditu (po níž volá také například někdejší předseda finančního výboru Michael Pánek z ODS, jehož obvinění z možného mizení stamilionů vlastně dalo k zadání auditu podnět). Přednedávnem Macháček uspěl na ministerstvu vnitra i s jinou stížností na to, že představitelé kraje středočeským zastupitelům odmítají poskytnout informace důležité pro jejich práci. Tehdy šlo o snahu členů kontrolního výboru získat informace o tom, koho a za kolik si kraj najímá na různé dohody a poskytování poradenských služeb.

„I to kraj zatím odmítá sdělit – a i v tomto případě ministerstvo vnitra rozhodnutí kraje o utajení informace zrušilo,“ komentovala ve čtvrtek stav věcí tajemnice Maříková.

Hygienici pří prověřování hospod a restaurací. Ilustrační foto.
Zkažené suroviny či kolo v kuchyni. I to byl obraz rychlého občerstvení