Rušné odpoledne, během něhož krajské operační středisko zaznamenalo i zvýšený počet požárů a dopravních nehod, v důsledku bouřek ve středních Čechách doplnilo celkem 37 zásahů spojených s odklízením spadlých stromů a velkých větví; na 13 dalších místech došlo na odstraňování nebezpečných stavů (což v tomto případě jsou například stromy nakloněné do elektrických drátů, odtržené plechy visící ze střechy, uvolněné reklamy a podobně).

Vodu středočeští hasiči odčerpávali celkem na 12 místech. Největší nápor přišel kolem 14. a 15. hodiny – a pak mezi 16. a 17. hodinou.

Zásahy hasičů ve středních Čechách v pondělí 10. srpna 2020.Zdroj: HZS Středočeského kraje

Z větších požárů hasiči odpoledne likvidovali požár na poli u městysu Lázně Toušeň na Praze-východ, kde hořelo strniště na ploše 1,5 hektaru. Dokonce 11 cisteren zasahovalo u obce Podluhy u Hořovic v berounském okrese, kde se v důsledku technické závady lisu na slámu vznítilo pole – a silný vítr zahnal plameny i do lesa.

Škodu vyčíslenou na 350 tisíc korun pak způsobil požár dodávky, jež v Šestajovicích na Praze-východ začala hořet v důsledku technické závady v motorovém prostoru.

Zásahy hasičů ve středních Čechách v pondělí 10. srpna 2020.Zdroj: HZS Středočeského kraje

Schéma pozorování Perseid
Padající hvězdy nabídnou dokonce přespání na hvězdárně. Ale pod širákem