Na protivládní demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO) se v sobotu odpoledne sešlo několik tisíc lidí. Demonstrace začala ve 14:00 a trvala tři hodiny.

Několik stovek demonstrantů se po oficiálním skončení akce přesunulo před Národní muzeum v horní části Václavského náměstí, na jehož fasádě je vyvěšena ukrajinská vlajka. Demonstranti vyzývali ke stržení této vlajky, z druhé strany magistrály je podporovalo několik set dalších pokřikem "sundejte ten hadr". Později přistoupili k provolávání hesla "Čechy Čechům", které po několika minutách změnili na "českou vlajku".

Demonstrace proti vládě na Václavském náměstí 11. března 2023
Česko proti bídě. Na Václavském náměstí protestovaly tisíce lidí

Policie demonstranty u muzea vyzvala k odchodu, na místo dorazili těžkooděnci, kteří zablokovali vstup do muzea. Později dorazily policejní posily. Na schodech před muzeem došlo k několika strkanicím, dav na protější straně magistrály při nich křičel na policisty "hanba" a "mlátí naše lidi". Zhruba po hodině se demonstranti začali rozcházet.

Do muzea se podle policejní mluvčí Violety Siřišťové pokusilo dostat několik desítek lidí. 

Zdroj: Policie ČR

„Následně po opakovaných výzvách byly osoby před budovou Národního muzea postupně vytlačovány z prostoru. Při tomto docházelo průběžně k zajišťování jednotlivců, kteří za použití násilí odmítali prostor opustit a u jedné ze zajištěných osob policisté nalezli i zraň (nunčaky). Postupně se tak podařilo lidi vytlačit pod schody a dále z prostoru před budovou. V průběhu opatření bylo neustále využíváno policistů AKT ve snaze řešit situaci mírnou cestou," dodala Siřišťová. 

„U Národního muzea jsme omezili na osobní svobodě 20 osob pro neuposlechnutí výzvy, které jsme převezli na policejní služebny a oznámili na příslušný správní orgán. Tři kolegové byli při zákroku zraněni a převezeni do nemocnice. Policisté nadále vyhodnocují záběry z daného incidentu před Národním muzeem a budou stanovovat právní kvalifikace," doplnila policejní mluvčí.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil násilné projevy v závěru demonstrace za nepřípustné. "Očekávám, že organizátoři se od těchto projevů násilí distancují. Vyvolává to totiž dojem, že celá tzv. demonstrace proti bídě byla jen zástěrkou proruské provokace, a k takovým projevům rozhodně nemůžeme být tolerantní," sdělil Rakušan ČTK.

Národní muzeum policistům na twitteru poděkovalo za zajištění bezpečnosti návštěvníků. Díky za profesionální zvládnutí vyhrocené situace před muzeem vyjádřil i ministr kultury Martin Baxa (ODS). "Právo demonstrovat si nelze plést s ohrožováním národního kulturního dědictví," napsal na sociální síti.

Odcházející návštěvníky muzeum pouštělo služebním vchodem na boku budovy.