Jen samá světla

Hned čtyři čelovky plus jednu svítilnu v ruce napočítal na počátku víkendu řidič Milan během půlhodinové jízdy Benešovskem. „Mezi obcemi Načeradec a Louňovice pod Blaníkem to byla nejdřív dvojice jdoucí po nesprávné straně silnice – z dálky jsem chvíli nechápal, co tam tak divně září – a pak ještě muž kráčející správně,“ svěřil se Deníku. S tím, že zprvu předpokládal, že se u Blaníku koná nějaký závod.

O chvíli později prý míjel běžce; opět s čelovkou. „A pak jsem ještě u Jemniště potkal chlápka s baterkou v ruce. Když nepočítám lidi v obcích, viděl jsem pět chodců – a všichni byli osvětlení; reflexní prvky ale neměl nikdo,“ podivil se.

Takové osvětlení nestačí – a kdo na ně spoléhá, koleduje si o pokutu: požadavek na označení reflexním materiálem je definován jednoznačně, sdělila Deníku metodička Novotná.

Sama by přitom radila: na reflexní pásku určitě nezapomínat. „S čelovkou sice chodec uvidí, kam jde, ale řidiči si zvykli na označení reflexním materiálem,“ upozornila. A zdůraznila, že pokud si chodec svítí na cestu, je to vidět pouze jedním směrem; naopak ruka nebo noha „omotaná“ páskou září do všech stran.

Během středy se už jen likvidovala suť na břehu pod Eliškou, potápěči kontrolovali dno. Poblíž stály hasičské tanky, které svoji práci zvládly ještě v úterý večer.
Nymburská lávka byla na břehu v úterý večer, likvidují se zbytky

Paragrafy mlčí

„Reflexní prvky čelovka nenahrazuje – a policista by takového chodce mohl pokutovat,“ varuje Novotná. To Deníku potvrdil i Zdeněk Chalupa ze středočeského policejního ředitelství – byť míní, že pokuta by mohla padnout hlavně v případech ohrožení bezpečnosti silničního provozu. „Spíš se snažíme vysvětlovat, že světlo reflexní materiál nenahrazuje,“ konstatoval. Čelovou svítilnu nicméně Chalupa označil za „dobrý doplněk“. „Neměla by oslňovat,“ upozornil, že je třeba paprsek směrovat spíše k zemi.

Právně je osvětlení chodců řešeno jen v případě útvarů. Ten má být zepředu označen bílým světlem a vzadu červeným; může být i blikající. Světlo lze nahradit retroflexním materiálem.

Používání reflexních prvků je pro chodce povinné, nicméně jejich podobu ani umístění žádný předpis nenařizuje. Tým BESIPu, který při svých akcích rozdává nejen reflexní pásky, ale třeba reflexní tašky pro seniory či reflexní tkaničky a placky pro mladé, doporučuje použít alespoň „obyčejné“ pásky na kotnících nebo zápěstích.

Ilustrační foto.
Autobusy i vlaky čeká hotová jízdenková revoluce

Dopravní expert Roman Budský doporučuje
- Používání reflexních prvků chodci je za snížené viditelnosti mimo obec povinné; pěší účastníci silničního provozu je tedy musí mít a nelze je ničím nahradit
- Užití čelové svítilny lze doporučit jako vhodný doplněk – může posloužit k lepšímu zviditelnění chodce, který navíc lépe vidí na cestu (včetně posouzení, zda má možnost bezpečně uhnout více ke kraji komunikace)
- Není se třeba obávat, že by čelovky oslňovaly ostatní účastníky silničního provozu; jejich světelný paprsek není tak intenzivní a lze je srovnávat třeba s osvětlením jízdního kola
- Jen samotná čelovka (nebo jiná svítilna) dobrou viditelnost chodce rozhodně nezaručí, byť on sám může mít takový pocit – svítí totiž jedním směrem, takže třeba řidiče přijíždějícího zezadu vůbec neupozorní; naopak dobře umístěný reflexní prvek lze zpozorovat ze všech stran

Zdroj: Roman Budský, dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti

Ilustrační foto.
Pět a půl tisíce dětí by mělo dostávat najíst zdarma