„Obvyklým důvodem zranění dětí při sportu a venkovních aktivitách je absence bezpečnostních pomůcek,“ upozornila Effenbergerová. S tím, že třeba přilba by neměla být samozřejmostí jen při jízdě na kole. Platí to i pro uživatele koloběžek, skateboardů nebo kolečkových bruslí.

Při jízdě autem pak záchranáři kladou důraz na použití pásů a dětských autosedaček – a nejen proto, že jde o povinnost. Velkým rizikem zvlášť pro menší děti jsou zahradní bazény a jezírka. Vzrůstající obliba zahradního grilování bohužel přináší i nárůst počtu dětských popálenin. Právě tato poranění jsou přitom velmi bolestivá, jejich hojení dlouhodobé – a doslova mohou změnit život celé rodině.

„Letní zdravotní rizika se však nevyhýbají ani dospělým,“ varuje Effenbergerová. Svědčí o tom i nárůst počtu prázdninových výjezdů. Loni v červenci jich středočeští záchranáři zaznamenali 12 174 – a v srpnu 12 167. Zhruba o pětinu víc ve srovnání s jinými měsíci.

Mezi prázdninovými zásahy loni nechybělo 977 dopravních nehod, 197 úrazů při sportování – a také 763 zranění v rámci jiné rekreační činnosti. Nárůst má ovšem řadu příčin. Lidé jsou aktivnější než jindy – více cestují, sportují, ale třeba i zahrádkaří – a „ven“ z metropole vyráží spousta Pražanů.

Ilustrační snímek
Koupání venku je na jedničku

Doporučení záchranářů pro bezpečné prázdniny
SPORT
Nepřeceňujte své síly, zejména pokud během roku pravidelně nesportujete. Používejte ochranné prostředky, například přilby a chrániče. Vybírejte si terén, který odpovídá vašim silám a schopnostem.

ALKOHOL
Především o prázdninách mládež experimentuje s drogami a alkoholem. Dospělí by v horku měli volit „lehčí variantu“ – vinný střik či nízkostupňové pivo. Pozor: alkohol snižuje odhad míry rizika a vede k přeceňování sil i schopností.

KOUPÁNÍ
Důležité je neskákat do neznámé vody či nechodit do vody rozehřátí. Opatrní by měli být především kardiaci, epileptici, lidé s vysokým krevním tlakem. Malé děti je u vody nutné hlídat. Koupací kruhy či nafukovací rukávky neplavce neochrání.

POBYT NA SLUNCI
Vystavení pokožky slunečním paprskům by mělo být postupné. Nezapomínejte na kvalitní opalovací krémy, pokrývku hlavy a sluneční brýle. Nepodceňujte svůj aktuální zdravotní stav a dodržujte pitný režim, úměrně se oblékejte, nevycházejte na slunce mezi dvanáctou a třetí hodinou odpolední.

DOPRAVNÍ NEHODY
Pozor na sváteční řidiče, kteří nejsou zvyklí na provoz a často nedokážou odhadnout své schopnosti. V letním horku se navíc i nejzkušenější řidič rychleji unaví a ztratí na ostražitosti. Důležité jsou přestávky spojené s napitím a nadýcháním čerstvého vzduchu (a lze si i chvíli zdřímnout).

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje

Sucho na poli. Ilustrační foto.
Bojovat se suchem začal kraj jednáním komise