Město Český Brod na svém facebookovém profilu informovalo, že 16. května proběhla na městském úřadu informativní schůzka vedení města s generálním ředitelem Českých radiokomunikací (CRA) Milošem Mastníkem. Jednání se zúčastnila také Irena Kuklová, předsedkyně Spolku přátel obce Liblice, který v minulosti organizoval petici proti demolici.

Zdroj: Youtube

„Podle sdělení pana generálního ředitele se aktuálně neplánuje demolice vysílačů, protože byla uzavřena smlouva s jedním z celoplošných komerčních rádií. Vzhledem k tomu, že jsou vysílače součástí kritické infrastruktury, usiluje vlastník o to, aby provozuschopnost tohoto zařízení v budoucnu finančně podpořil stát. V roce 2025 nebo 2026 vysílač čeká velmi nákladná výměna kotvících lan,“ informovalo město.

Zákazník se našel

Že se našel zákazník, který má zájem pokračovat v AM vysílání a bude vysílat právě z Liblic, potvrdil na svém twitterovém účtu i Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení CRA.

„Z Liblic bude vysílat Country radio na středovlnném kmitočtu 639 kHz,“ napsal s odkazem na zprávu o zachování vysílače z portálu televziniweb.cz.

Vysílač Liblice B od roku 1978 pokrýval takřka celé Čechy druhým programem Československého rozhlasu (stanice Praha), po roce 1993 Českého rozhlasu Dvojka vysílaného na středních vlnách 639 kHz. Ve své domě se jednalo o nejvýkonnější rozhlasový vysílač v pásmu středních vln. Od konce 20. století se z úsporných důvodů z Liblic vysílalo jen s omezeným s výkonem 750 kW a 31. prosince 2021 bylo vysílání zcela ukončeno. Vysílač měří 355 metrů, jeho věže jsou od sebe vzdálené 120 metrů. Je nejvyšší stavbou v Česku. Druhý je vysílač Krašov na Plzeňsku, který měří 347,5 metru, třetí vysílač Kojál u Vyškova s výškou 339, 5 metru.