Předseda středočeské ČSSD Robin Povšík se nechal slyšet, že svolá krajskou konferenci a dá na ní svou funkci k dispozici. Chce tak reagovat na prohru v krajských volbách.

„Samozřejmě mě ten výsledek mrzí; v rámci voleb jsme udělali všechno, co jsme mohli. Ukazuje se, že Středočeský kraj je velmi rozdělený,“ uvedl Robin Povšík, který vedl kandidátku. Podle jeho slov mívá Praha-východ a Praha-západ velkou volební účast – a tamější voliči dávají přednost jiným stranám.

„Je tu řada okresů, kde ČSSD překročila pět i šest procent. Jsem i spokojený a šťastný za výsledek na Mladoboleslavsku: potvrzuje se, že doma mám důvěru, že práce, kterou odvádím, je dobrá,“ řekl. Na Mladoboleslavsku ČSSD získala letos 7,13 procenta hlasů. V roce 2016 měla v okrese Mladá Boleslav 15,90 procenta hlasů.

Online reportáž

„Samozřejmě se sejdu se svými kolegy ze sociální demokracie a vyvodím nějakou zodpovědnost,“ dodal Povšík k výsledku, který lze bez přehánění označit jako debakl. Byť předseda strany Jan Hamáček, rovněž ostatně z Mladé Boleslavi, se netají tím, že sociální demokraté tentokrát velká očekávání neměli. Že u voličů propadnou, tušili už předem.

Součástí středočeské politické scény byla sociální demokracie od prvních voleb do novodobých krajů v roce 2000. V prvních dvou volebních obdobích, od roku 2000 do 2008, kdy byl hejtmanem Petr Bendl z ODS, působili v opozici. Následně byli u moci po dvě volební období, když méně i těsněji spolupracovali s KSČM; vystřídala se hned čtveřice hejtmanů v barvách ČSSD.

Prvním z nich byl David Rath (2008 – 2012), který však do dalších voleb u vesla nevydržel. Kvůli podezření z korupčního ovlivňování krajských zakázek ho zadržela policie – a nyní je Rath, jenž následně ČSSD opustil, ve výkonu trestu. Na necelý půlrok jej vystřídala stranická kolegyně Zuzana Moravčíková (2012). Aféra spojená s Rathovým příběhem stranu o důvěru středočeských voličů nepřipravila. I další dva hejtmani byli sociálními demokraty: nejprve Josef Řihák (2012 – 2014) a po něm Miloš Petera (2014 – 2016).

Představení společné kandidatury pro krajské volby 2020: Starostové a nezávislí, KDU-ČSL a SNK Evropští demokraté. Na snímku s gumovými holínkami starostka Mnichovic Petra Pecková.
Porážka Jermanové! Nynější opozice se chystá převzít středočeské otěže

Od podzimu 2016 zůstala ČSSD opět v opozici; vlády se ujala koalice ANO se STAN, ODS a Nezávislými Středočechy, jak se pojmenovala skupinka odštěpenců od TOP 09. Už za necelý rok se však středočeská ČSSD ocitla opět u moci. Hnutí ANO vedené nynější hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou z ANO se na podzim 2017 s dosavadními partnery rozešlo, když s podporou KSČM vznikla koalice nová: ANO a ČSSD. Sociální demokraté tak opět získali posty v radě kraje – a někdejší hejtman Petera se stal statutárním náměstkem hejtmanky.

Aktuální volby znamenají konec dvacetiletého působení politiků z ČSSD v krajském zastupitelstvu. Aspoň prozatím: pro následující čtyři roky jim voliči vystavili stopku. Vedle zmiňovaných hejtmanů patří k významným jménům této historie středočeské ČSSD taková jména jako například Richard Dolejš, Aneta Heřmanová, Karel Horčička, Marcel Hrabě, Marcel Chládek, Karel Molnár, Milan Němec, Robin Povšík či Marek Semerád.