Pro dva své výrobky z rostlinných surovin, hedvábné tofu s jemnou strukturou dosaženou díky jedinečnému technologickému postupu a Farmářovu bio pomazánku, získala Klasu kladenská společnost Veto Eco. Její pomazánka podle slov Rezkové může chutí i vlastnostmi konkurovat podobným výrobkům z masa.

Ocenění dále patří Bio čoko-kokoskám s fairtrade čokoládou z biopekárny Zemanka, jež působící v malé osadě Oříkov u Sedlčan. Rezková kokosky označila za nezaměnitelnou pochoutku, která neobsahuje palmový tuk, bílý rafinovaný cukr ani žádné konzervanty či barviva. „Navíc jsou také držitelem veganské certifikace od společnosti The Vegan Society,“ poznamenala.

Nový zámek po celkové rekonstrukci.
Zámek Bon Repos je nominován na prestižní cenu

Klasu nově drží také cibule kuchyňská žlutá společnosti Blanická, jejíž název připomíná počátky v Domašíně u Vlašimi – nyní však má firma hlavní provozovnu v Předměřicích nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Cestou k zisku ocenění je zde podle Rezkové kombinace kvalitních certifikovaných semen, vhodné půdy, vydatné závlahy a správně načasované sklizně – ale také důraz na šetrnou odkameňovací i balicí technologii a krátký dodavatelský řetězec.

Značku Klasa uděluje ministr zemědělství mimořádně kvalitním potravinám už od roku 2003. Oceněný produkt ji v rámci propagace může používat po tři roky. Celorepublikově je nyní možné toto logo nalézt na obalech 932 produktů od 232 výrobců.