„V pátek si do Mladé Boleslavi pojedeme pro další víčka od PET lahví," potvrdila ve čtvrtek Lenka Neumajerová, maminka Davídka Koška, Boleslavskému deníku. „Všem, kteří nám pomáháte, moc děkujeme. Jsme za to opravdu moc vděční," dodala ještě.

Velkou zásluhu na tom v poslední době mají žáci ze Základní školy v Bělé pod Bezdězem. „Jsou skutečnými rekordmany. V minulém roce pro Davídka nasbírali více než tři sta kilogramů víček a letos celý školní rok tomu nebylo jinak," konstatovala Helena Šádková z mladoboleslavského Help Centra, které víčka po celý rok schraňuje.

„V polovině roku bylo plné transportní auto a ani na závěr školního roku se nenechali zahanbit. Přidali další várku. Rodičům tak můžeme odevzdat pěkných dvě stě padesát kilogramů," pochlubila se výsledkem sbírky Helena Šádková, která v minulém roce pro handicapovaného chlapce pořádala dokonce benefiční maraton na chodícím pásu.

Speciální léčba v Turecku

Davídek se díky nasbíraným víčkům mohl dostat na speciální léčbu s delfíny až do Turecka. „Delfinoterapie mu významně pomohla. Vidím pokrok spíše v detailech, i když ti, kteří Davídka neznají, by si toho možná nevšimli," zmínila Lenka Neumajerová.

„Dříve mu vadilo koupání či jízda v kočárku, když foukal vítr. To všechno se ale změnilo. Pozoruji u něj i více emocí, dokonce dokáže zřetelně vyjádřit ano či dát jasně najevo, že takhle ne," popsala, co se u syna změnilo po březnovém pobytu v Turecku.

Kromě toho následující měsíc absolvovali rehabilitace v klimkovických lázních, kam mimochodem jde veškerý výtěžek ze sběru víček. Letní prázdniny si rodina Davidka nechává volné, a tak rehabilitují nejen doma, ale jednou týdně i v Liberci a dvakrát týdně dojíždí na hipoterapii. Do Klimkovic se chystají na přelomu září a října.

Davídkovi, který od narození trpí hypotonickým syndromem (ochabováním svalstva) a epilepsií, pomáhají sběrem také senioři z Domova s pečovatelskou službou v Mladé Boleslavi i občané z Výsluní z Bělé.

Čtěte také: V Kamenném Zboží se připojili 
k výzvě rodičů Michalky a sbírali plastová víčka