ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Připomněla, že v pátek měli středočeští hygienici informace o 186 akcích se 20 072 přihlášenými účastníky. Počty se však jistě ještě zvýší. Povinnost ohlásit hygienikům takzvané „zotavovací akce“ mají organizátoři nejpozději měsíc před jejich začátkem – a bývá obvyklé, že hlášení přicházejí spíše ke konci této lhůty. „Vzhledem k tomu, že dosud byly nahlášeny převážně akce konané v červenci, není toto číslo zdaleka konečné,“ potvrdila Šalamunová.

Dva tisíce dětí navíc

Jestliže loni ve stejnou dobu měla hygiena nahlášeno 174 dětských letních rekreací se 17 976 účastníky, je zřejmé, že trend meziročního nárůstu počtu dětských táborníků bude pokračovat – navzdory novému typu koronaviru, jehož výskyt si vyžaduje mimořádná opatření.

Zástupce ředitelky středočeské hygienické stanice Tomáš Vodný je přesvědčen, že onemocnění covid-19 táborovou sezonu významněji nenaruší a s mimořádnými opatřeními si organizátoři poradí. „Už jenom proto, že pořadatelé jsou s námi od začátku v kontaktu – a nová hygienická nařízení s námi často konzultují,“ poznamenal Vodný. Připomněl, že dodržování mimořádných opatření budou hygienici prověřovat – zaměří se však i na tradiční kontrolování táborů jako v minulých letech.

Na dětském hřišti v Pyšelích.
Pyšelskému dětskému hřišti místní pomohli penězi i prací

Jde o zlepšení, ne o pokuty

Stejně jako dříve ředitelka krajské hygieny Jarmila Rážová (která se nově stává hlavní hygieničkou a na místo jejího nástupce bude vypsáno výběrové řízení), i její zástupce Vodný zdůrazňuje, že, hygienici při kontrolách nemají snahu za každou cenu rozdávat pokuty. „Naším cílem je spíše poradit a docílit tak nápravy situace, aby se děti mohly v klidu a bezpečně rekreovat,“ zdůraznil Vodný.

S tím, že na kontroly opatření proti šíření koronaviru samozřejmě dojde – i během léta však bude zájem hygieniků především „tradiční“ – jako v jiných letech. Tedy se zaměřením na stravu, zajištění pitné vody, kvalitu ubytování, ale i na úroveň zdravotního dohledu. Tak, aby se dětem, na táborech líbilo a nic jim nebránilo v tom, aby si přivezly nezapomenutelné zážitky.

Loni středočeští hygienici při 143 kontrolách zjistili 19 závad. Týkaly především zásobování pitnou vodou, nedostatků ve zdravotní dokumentaci dětí a vedoucích nebo nezajištění podmínek pro osobní hygienu dětí. Padlo 15 pokut dohromady za 14 400 korun.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová
Středočeská hygienička bude šéfovat hygieně v celé republice