V pilotním provozu se osvědčil, a tak se bude pracovat na tom, aby se projekt dále rozvíjel, byl odolný proti velké zátěži a s využíváním se mohly přidávat i další obce a města, organizace a spolky. Krajský úřad o tom informoval v pondělí.

Jen o dva dny později, ve středu, přišly informace z ministerstva vnitra. Zaplatit za odvoz odpadu, ze psa nebo třeba za hrobové místo pohodlně platební kartou z domova, a to bez nutnosti kamkoli chodit, umožňuje jeho nová platební brána, jejíž zřízení stát nabízí prostřednictvím odkazu platebnibrany.gov.cz. Nabídka je vlastně stejná: obce, úřady nebo příspěvkové organizace mohou občanům prostřednictvím internetu usnadnit úhrady různých místních poplatků: on-line bez osobní návštěvy úřadu.

Ilustrační snímek
Děti postihuje nebezpečný syndrom. Objevuje se i u čtyřletých

Která nabídka je lepší?

Představitelé obcí a měst, kteří se rozhodují vyjít svým občanům vstříc, aby z toho měli těžkou hlavu: vsadit na spolupráci s krajem, nebo raději se státem? Zatímco dlouhodobě podobná nabídka chyběla, najednou jsou tu hned dvě. A oba systémy, které nabízejí placení obdobné nakupování na e-shopu, se na pohled se příliš neliší. Snad jen tím, že zatímco do státem připraveného Dynamického nákupního systému se poskytovatelé služeb mohou přihlašovat nyní, středočeský model se už může pochlubit zkušeností 15 měst a obcí, zhruba 150 školských zařízení, trojicí sociálních zařízení i několika spolků. A také poznatky z několikaměsíčního provozu, připomněl náměstek hejtmanky pro oblast financí, dotací a inovací Věslav Michalik (STAN). „Platební operace neustále rostly a na počátku tohoto roku, tedy v lednu, proběhlo na portálu 765 plateb v celkovém objemu 1,162 milionu korun,“ připomněl Michalik. Kraj také připravuje provoz svého portálu dlouhodobě, zatímco platební brána zřizovaná státem je podle sdělení Kláry Dlubalové z ministerstva vnitra v současnosti projektem plánovaným na čtyři roky.

Rozhodnutí přijde později

Mezi oběma zřizovateli je nicméně také zcela zjevný rozdíl ve velikosti. David Goliášovi, tedy kraj státu, však zatím nehodlá ustupovat. Vyplývá to ze středeční odpovědi mluvčí kraje Martiny Kemrové na dotaz Deníku. „Plánovaný platební portál ministerstva vnitra je v přípravě dva a půl roku a měl být hotov před 18 měsíci. Proto se Středočeský kraj rozhodl jít cestou vlastního portálu, který je nyní připraven pro ostrý provoz,“ tlumočila slova Tomáše Zmudy (Piráti), místopředsedy výboru krajského zastupitelstva pro digitalizaci. „Do doby, než bude platební portál ministerstva plně v provozu, budeme plně podporovat portál Středočeského kraje. Poté vyhodnotíme vlastnosti a náklady obou portálů – a případně svůj postoj přehodnotíme,“ upřesnil Zmuda, co bude následovat.

Maturity zůstávají, úřední budou jen pro žáky s pracovní povinností

Že je třeba nejprve poznat, co vlastně ministerstvo nachystalo, potvrzuje i náměstek hejtmanky Michalik. „S projektem platební brány ministerstva se seznamujeme. Po vyhodnocení míry duplicity teprve budeme rozhodovat, zda to má na středočeský platební portál nějaký vliv,“ sdělil Deníku.

Středočeši například vědí, že krajský systém je připraven tak, aby uměl komunikovat s více než třemi desítkami softwarů, které používají středočeské obce. Co může nabídnout technologie od státu, teprve budou zjišťovat.