Odsouhlasené projekty nyní čeká schvalování financování v rámci IROP (Integrovaného regionálního operačního programu), současně může zatít hledání dodavatelů stavebních prací. Mezi akcemi, jimž dali krajští radní zelenou, nechybí například obchvat Dolních Břežan – ten je podle slov radního pro oblast dopravy Františka Petrtýla (ANO) finančně nejnáročnější – či připojení Rakovníka na dálnici D6. 

Nově se do zásobníku projektů připravených pro evropské financování dostaly následující projekty: 

- Silnice III/0031 Dolní Břežany (vybudování obchvatu)
Novostavba silnice III. třídy vyvede tranzitní dopravu mimo zastavěné území – a současně propojí dálnici D0 (Pražský okruh) a silnice II. a III. tříd. Navazovat bude na komunikace v severojižním směru na Jílové u Prahy nebo Netvořice, Neveklov a Sedlčany. Pro Dolní Břežany přinese zvýšení bezpečnosti i plynulosti dopravy. Předpokládané náklady dosahují 126 milionů korun bez DPH. Stavět by se mělo v letech 2019 a 2020. 

- Silnice II/101 Zákolany (sanace svahu a silnice po havárii)
Jedná se především o odstranění havarijního sesuvu svahu v obci Zákolany – přičemž hlavním nosným prvkem bude železobetonová opěrná zeď. Stavba, jež si podle předpokladů vyžádá šest milionů korun bez DPH, by měla být aktuální v období 2018–2020.

- Silnice II/229 Rakovník–I/6 (připojení na dálnici D6)
V rámci rekonstrukci šestikilometrového úseku nynější značně opotřebované silnice dojde nejen na úpravu vozovky, ale i konstrukčních vrstev. Komunikaci tedy čeká celkové zpevnění – nejenom odstranění trhlin, nerovností a výtluků. Práce za zhruba 66 milionů korun bez DPH jsou plánovány na letošní a příští rok.

- I. a II. etapa průtahu Dobříší – silnice II/114, II/119 a III/10226
Kompletní rekonstrukce vozovky a celková modernizace uličního prostoru v centru města se týká silnice II. třídy, která slouží jako hlavní dopravní průtah. Jde o úsek od severního okraje Mírového náměstí (od křižovatky ulic Pražská a Plk. B. Petroviče) přes Mírové náměstí do ulice Příbramská – až po křižovatku s ulicemi Fričova a Františka Průši. Práce za necelých 23 milionů korun bez DPH se mají odehrávat v letech 2018–2021.

- Okružní křižovatka v Modleticích (včetně chodníku k zastávce autobusu)
Podle investičního záměru vzešlého z požadavku místní radnice by v obci Modletice měla vzniknout okružní křižovatka na komunikaci II/101 (v místě sjezdu k areálu T-Sportu a areálu Aquasped). Stavba za více než deset milionů korun bez DPH má zajistit větší bezpečnost a plynulost provozu. Začít stavět se má letos – a hotovo by mělo být v příštím roce.

Ilustrační foto
Cizince podezřelého z vraždy v Poděbradech odhalil počítač v Argentině