„Dnes jsou někteří kantoři, kteří vyučují přírodovědné či technické předměty, mezi svými žáky velmi oblíbení. Proto je nominují do ankety Zlatý Ámos, která má i kategorii ČEZ Ámos – Fyzikář roku, jejíž vítěz obdrží i 200 tisíc korun pro svou školu na vybavení učebny technických předmětů,“ upozornil na tradiční anketu, v níž je nutné nominace oblíbených pedagogů odeslat do konce roku. Není však třeba mimořádné zdatnosti v počtech, aby bylo jasné, že reálně na přípravu přihlášek už zbývá jen pár dní. V době prázdnin už se pod vánočními stromečky asi příliš nominací nezrodí…

Ilustrační foto.
Navzdory velkým změnám pohotovosti zůstanou

Soutěž Zlatý Ámos, do níž své oblíbené kantory přihlašují samotní žáci, vstupuje do již 27. ročníku. Zmiňovaná kategorie fyzikářů oceňující pedagogy, kteří umějí své žáky zaujmout a nadchnout pro přírodovědné předměty, je vyhlašována po sedmé – a vítěze v ní region středních Čech ještě neměl. Naopak sousedé v jižních Čechách a na Liberecku už úspěchy učitelů, jejichž hodiny jsou plné zajímavých pokusů, kteří povzbuzují žáky v samostatném hledání souvislostí a správných odpovědí, je s nimi legrace, jsou spravedliví a záleží jim na vzájemné důvěře, oslavovali shodně třikrát.

Ostatně i doby, kdy kraj bodoval v samotné hlavní soutěži ankety, už patří spíš dávnějším vzpomínkám. Historicky prvním Zlatým Ámosem se stal Petr Martínek z Vlašimi (1993/1994), v úspěchu ho následovali Pavel Bednář z Říčan (1994/1995), Robert Kupka z Kolešovic na Rakovnicku (1996/1997) a Zdena Havlasová z Nymburka (1997/1998). Od té doby korunky symbolizující nejvyšší úspěch ve finálovém klání putovaly do jiných regionů.

V letošním ročníku Zlatého Ámose mají střední Čechy prozatím šest želízek v ohni. Kandidátů na titul je vlastně šest a půl – jedna nominace zatím zůstává nekompletní, když přihlášce chybí potřebné podpisy, jež je třeba doplnit. Do kantorského soutěžení zatím středočeští žáci a studenti vysílají pětici žen a dva muže, a to ponejvíce z blízkého okolí Prahy. Kolik jich ještě přibude, se ukáže na sklonku roku.

Nominovaní Středočeši v anketě Zlatý Ámos
- Barbora Černá, ZŠ Komenského náměstí Kralupy nad Vltavou
- Tereza Kasalová, Open Gate Babice
- Lukáš Moravec, ZŠ Komenského náměstí Kralupy nad Vltavou
- Petr Pokorný, ZŠ Bedřicha Hrozného Lysá nad Labem
- Jiřina Štěpánková, ZŠ Pavla Lisého Hostomice pod Brdy
- Pavla Žďárská, Sunny Canadian International School Jesenice
- prozatím nekompletní nominace: Martina Brondičová, ZŠ Libčice nad Vltavou

Zdroj: https://www.zlatyamos.cz/nominovani-kandidati?kraj=St%F8edo%E8esk%FD%20kraj

Ilustrační foto.
V opravách výmolů jsou střední Čechy třetí v republice