Všude je to prý podobné: praktici očkují jen poskrovnu a vlastně o to ani neprojevují valný zájem, i když už padly jejich dřívější argumenty týkající se námitek vůči dostupnosti vakcín. Nyní už jim je prý distributoři dovezou až do ordinace přesně podle přání; i v malém množství. Přesto se to na výsledcích neprojevuje.

Konkrétně ve Středočeském kraji se z 576 praktických lékařů sice do systému očkování zapojilo 410, avšak krajský úřad ve středu uvedl, že podle nejnovějších údajů za poslední tři týdny vakcíny skutečně objednávají (a tedy reálně očkují) jen dvě stovky z nich. Hejtmani se tudíž společně obracejí na praktické lékaře s výzvou, aby se zapojili v co největší míře – a to zejména nyní, kdy má být seniorům podávána třetí, takzvaná posilující dávka, tlumočila Pecková závěry z jednání regionálních politiků na Hluboké. S odkazem, že právě třetí dávka se považuje za „zásadní ochranu před hospitalizací a vážným stavem“. „Součástí prosby k praktikům je i výzva k Všeobecné zdravotní pojišťovně, aby v tom krajům pomohla, s praktickými lékaři více komunikovala a poskytla jim všechny potřebné informace,“ poznamenala středočeská hejtmanka.

Pomoci mohou čtyři mobilní týmy

Primář interny mladoboleslavské nemocnice Martin Polák, který dlouhodobě působí na pozici krajského koordinátora pro vakcinaci, má informace o zapojení praktických lékařů pouze z denních statistik o podaných vakcínách. Deníku řekl, že se mu nepodařilo získat údaje o jejich očkovací kapacitě, o pracovní době či o tom, zda vakcíny podávají pouze svým registrovaným pacientům, nebo u nich uspějí i další zájemci takzvaně z ulice. Ví však, že v některých případech u svého praktika nepochodili imobilní zájemci o očkování, žádající o aplikaci vakcíny v domácím prostředí.

Vyřezaná dýně, kterou nám zaslala Růžena Kotlárová.
OBRAZEM: Jaké jste letos vyřezali dýně? Podívejte se v naší velké fotogalerii

V takových případech mohou pomoci čtyři mobilní očkovací týmy, které mají území kraje rozděleno do sfér působnosti a vyjíždějí, když si to vyžádají starostové obcí a měst. Právě na své starosty se mají zájemci o očkování zajišťované mobilním týmem obracet. „Mobilní týmy stále fungují a zajíždějí, kam je obce zavolají,“ potvrdil Polák Deníku. S tím, že častými cíli jsou pobytová zařízení – třeba podávání třetích dávek v domovech seniorů – ale vyjíždí se i k jednotlivcům. Například právě v případech, kdy nepohybliví klienti s žádostí o očkovací výjezd neuspěli u praktického lékaře.

V provozu také zůstávají všechna tradiční očkovací místa, zpravidla provozovaná nemocnicemi. V případě potřeby jsou podle slov krajského radního pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) připravena výrazně posílit kapacity – ať už prodloužením provozní doby, nebo posílením týmů zajišťujících podávání vakcín (včetně zvýšení počtu ambulancí, které jsou k tomuto účelu vyčleněny). Byť koordinátor Polák nezastírá, že personální zajištění této činnosti není jednoduché.

Zájem o třetí dávky i o nový začátek

Zájem o očkování v posledních dnech ve středních Čechách i celorepublikově výrazně vzrostl, a to nejen v souvislosti s aplikací třetích dávek. Přibylo i těch prvních – tedy lidí, kteří se pro očkování nově rozhodli. Jde o zjevný důsledek přitvrzování opatření vyhlášených státem prostřednictvím ministerstva zdravotnictví.

Nemocnice v Hořovicích.
V nemocnicích platí zákaz návštěv. Výjimku mají nastávající otcové

Od začátku očkování v prosinci 2020 bylo ve středních Čechách podáno zájemcům bezmála 1,3 milionu dávek vakcín, z toho 33 745 za poslední dva týdny. Celkově však lidé s bydlištěm ve Středočeském kraji dostali už 1,7 milionu dávek. Souvisí to s očkováním Středočechů v jiných krajích – zejména v Praze, kde jich vakcínu dostalo 28,5 procenta (a tento podíl se pozvolna zvyšuje). Jen za pondělí a úterý přijali Středočeši 9271 dávek: 3318 prvních, 782 druhých a 5171 třetích. V celém minulém týdnu jich bylo dohromady 21 413 (7200 prvních, 1925 druhých a 12 288 třetích).

Dávky očkování aplikované ve středních Čechách
- Pondělí 1. listopadu: 3415: Pfizer 3. dávka 1758, Pfizer 1. dávka 875, Pfizer 2. dávka 322, Moderna 3. dávka 182, Johnson & Johnson 1. dávka 173, Moderna 1. dávka 55, Moderna 2. dávka 39, Astra-Zeneca 3. dávka 7, AstraZeneca 1. dávka 3, AstraZeneca 2. dávka 1
- Úterý 2. listopadu: 4162: Pfizer 3. dávka 2308, Pfizer 1. dávka 1098, Johnson & Johnson 1. dávka 279, Moderna 3. dávka 184, Pfizer 2. dávka 180, Moderna 1. dávka 78, Moderna 2. dávka 34, Astra-Zeneca 2. dávka 1
Zdroj: ockovani.kr-stredocesky.cz/Report-Ockovani