Kdy vznikl nápad na westernové závody u Zduchovic u Příbrami?
Tento nápad vznikl vloni, kdy dostala Česká republika možnost pořadatelsky hostit evropský šampionát právě tohoto plemene.

Proč právě tato lokalita?
Jelikož se na mistrovství chystá mnoho koní z celé Evropy, je tato lokalita výborná, co se týče dojezdových podmínek. Zároveň areál splňuje kapacitní požadavky, které samozřejmě nejsou nejmenší.

Čím je charakteristický tento druh koně?
Koně amerického plemene appaloosa mají velmi bohatou historii a toto plemeno je v současné době stále žádanější. Tito koně jsou velmi klidní, vynikají svou loajalitou vůči majiteli a jsou zároveň i velmi univerzální. Proto se představí v několika různých disciplínách, od běhání barelů, přes předvedení westernových chodů až po disciplíny s šestiletými dětmi, které koně předvedou takzvaně „z ruky“. Máme ale vypsány i třídy pro všechna plemena koní. Díky tomu budeme mít možnost spatřit i jiná především americká plemena, která jsou pro tento sport nejvhodnější.

V čem se soutěží?
K vidění bude několik druhů soutěží. Jako základní rozdělení bych uvedla na disciplíny ze sedla a z ruky. Disciplíny z ruky se zaměřují nejen na mladé koně, kteří ještě nepracují se sedlem, ale i na koně starší, kteří jsou již opravdovými profesionály. Předvádí disciplíny, kde se hodnotí vhodná tělesná stavba tohoto plemene. Dále se pak předvádí z ruky v požadovaných úlohách, kde kůň nesmí svým pohybem rušit předvádějícího a vše musí vypadat, jako když tělo předvádějícího splyne s tělem koně. Velmi oblíbenou disciplínou je In-hand Trail - Trail na ruce – jedná se o předvedení koně v překážkách, které mají simulovat překážky, se kterými se setkáte při práci na statku. Koně tedy musí překonat klády na zemi, přejít správným způsobem mostek, projít brankou a plní další úkoly.

A disciplíny ze sedla?
Ty slouží pro předvedení tříletých a starších koní. Bude možnost vidět rychlostní disciplíny. To jsou ty, kdy kůň musí požadovaný obrazec urazit v co nejrychlejším čase. Jsou to různé slalomy mezi tyčemi a barely. Dále pak budou k vidění disciplíny klidnější, kde se koně musí opravdu soustředit na každý svůj krok a u jezdce musí být jeho pobídky co nejméně znatelné. Celkový dojem je pak takový, že kůň pracuje sám a jezdec se pouze „veze“. Což samozřejmě není zdaleka pravdou. Tyto třídy se soutěží přes různé trailové překážky, jsou vypsány i přesně požadované obrazce, které musí koně opět správným stylem překonat. Velmi oblíbené jsou i anglické třídy, kde se předvádí univerzálnost westernových plemen i vůči ostatním jezdeckým odvětvím. Zde bude dokonce i jedna disciplína, ve které budou koně skákat přes překážky.

Jaký je program závodů?
Registrace závodníků začínají již v úterý 16. října. První závodní den je středa 17. října a pokračuje se až do neděle 21. října. Každý den bude program začínat v 8 hodin a disciplíny budou k vidění po celý den. Program přeruší pouze obědová pauza. Detailní program a vše o nás naleznete na www.euro-appa.com, webové stránky jsou jak v anglické, tak pochopitelně i v české verzi.

Kolik dvojice bude oceněno?
V každé disciplíně se dekoruje vždy šest prvních startovních dvojic. Ty dostanou za své výkony medaile, stuhy a šerpy a první tři se stanou mistry Evropy. Jejich výkony budou hodnotit čtyři rozhodčí. Dva jsou z Ameriky, to kvůli původu těchto koní v Americe a sídle mateřské organizace, dva z Evropy, konkrétně z Francie a z Rakouska. Jednotlivá rozhodnutí se sčítají, aby došlo k maximální objektivitě hodnocení výkonů.

Kolik závodníků a tedy koní je přihlášeno?
V současné době máme o zhruba jednu čtvrtinu větší účast, než byla vloni. Aktuálně evidujeme 115 startovních dvojic.

Odkud přijede nejvzdálenější účastník?
Ve třídě mládeže startuje jedna americká účastnice. Myslím si, že je suverénně z největší dálky. Samozřejmě koně si s sebou neveze, bude jí zapůjčen evropský.

Je mezi přihlášenými nějaký šampion?
Mezi přihlášenými je spousta národních šampionů a spousta evropských mistrů. Bude tak možnost vidět opravdu elitu evropských appaloos.

Kdy budou vyhlašováni vítězové?
Každá třída se vyhlašuje bezprostředně po odjetí. To znamená, že vyhlašování bude probíhat několikrát za den. Upozorňuji na novinku, kterou letos zavedla Česká republika, jde o Nations Cup, Soutěž národů. Týmy se utkají ve čtyřech vybraných disciplínách. Jde především o velkou zábavu, jelikož jezdci i diváci se odívají do národních barev a hlasitě fandí a vytváří krásnou atmosféru. Tento závod bude možné spatřit v sobotní večer, 20. října, od 20 hodin.

Jak často se takové závod pořádají v Evropě a jak často v Česku?
Tyto závody se pořádají každoročně. Česká republika dostala vloni pořadatelství poprvé a letos podruhé.

Je příprava na tyto závody něčím charakteristické, jedinečná?
Příprava je charakteristická třeba tím, že všechny ceny se kvůli jedinečnosti nechávají vyrábět na míru. Závod je specifický již zmíněným Nations Cupem, který se u nás ještě nekonal.

Kdy a kde jste získala lásku právě k tomuto druhu koňských závod?
S láskou ke koním se člověk musí narodit. Je to celoživotní láska, motivace a zároveň i dar těchto zvířat vůči nám. Jsou to velmi klidná a krásná zvířata. Díky plemeni, které jsem si zakoupila, jsem se dostala k tomuto typu závodů. Bohužel se v Čechách příliš často nepořádají, a tak vznikl nápad uspořádat je pro sebe a své přátele. Celý podnik se nakonec rozrostl v ohromné závody, které jsou, troufám si říci, v současné době největším westernovým seriálem v republice. Díky němu jsem se dostala k appaloosa klubu, a díky spolupráci s nimi mám letos možnost se podílet na pořádání evropského šampionátu appaloos.

Vy sama budete závodit?
Koně plemene appaloosa nemám, ale i přesto se chystám závodit. Ve třídách, které jsou otevřeny pro všechny typy koní. Nebudu tak soutěžit přímo o evropský titul, ale konkurence rozhodně nebude malá. Uvidíme, jak se mi povede skloubit pořadatelství a závodění najednou.

Jak si v soutěžích vedete?
Mám mladého koně, který se ještě učí. I když ještě hříbě, máme dvě pátá místa z mistrovství Evropy tohoto plemene a pod sedlem jsme ještě kvůli věku nezávodily. Uvidíme tak příští rok, co nám sedlové disciplíny přinesou.

Máte stále jednoho koně, nebo jezdíte „na střídačku?“
Své vlastní koně mám dva. Závodím však pouze s jedním. Ten druhý je již ve sportovním důchodu a věnuje se výcviku malých dětí a začínajících dospělých. To znamená, že v soukromí samozřejmě pracuji s oběma koňmi, na závodech ale předvádím pouze mladší kobylku, která je na začátku své kariéry.

Jezdecké slavnosti na Kačině
OBRAZEM: Zámek Kačina patřil v sobotu koním