Vedle vedoucí či vedoucího protiepidemického oddělení pro okres Příbram shání krajská hygiena nové kolegy pro práci epidemiologů v Mladé Boleslavi, kde hledá dokonce dva pracovníky, a pro pracoviště v hlavním městě – s působností pro okresy Praha-východ a Praha-západ. Ve dvou případech se hledají vrchní referenti v 10. platové třídě, pro Mladou Boleslav pak ještě odborný rada se zařazením o třídu výš. Nabízený šéfovský post pak náleží k 13. platové třídě. Protože se jedná o obsazení míst v rámci služebního poměru, uplatňují se i další pravidla; jednotná a centrálně nastavená. Mimo jiné se týkají požadavků na vzdělání či na bezúhonnost – a kandidáti na vedoucí místo se také v minulosti nesměli zaplést s mocenskými strukturami komunistického režimu.

Práci epidemiologů Vodný označil za zajímavou a pestrou, kombinující činnost v kanceláři s působením v terénu. Za nynější situace se navíc stává často hotovou detektivkou, plyne ze slov mluvčí krajské hygiena Dany Šalamunové. Ta potvrdila, že při mapování šíření koronaviru leckteří lidé ztrácejí ochotu hovořit o svých kontaktech mimo nejbližší rodinu. Věří, že tak pomohou jiným vyhnout se problémům.

Že to tak opravdu funguje, potvrdila Deníku zkušenost zákaznice jisté kosmetičky. Ta ženu, která ji navštěvuje už léta, tentokrát upozornila, že pokud by volali z hygieny kvůli takzvanému trasování, nemá se prý o návštěvě v salonu krásy ani zmiňovat. A vůbec – vlastně se prý ani neznají. Obdobnou tendenci lze vnímat třeba i u některých obchodníků, ztrácejících ochotu hovořit o svých dodavatelích.

Petra Pecková (STAN).
Středočeši volili dobře, chválí občany budoucí hejtmanka