Akce byla jedinečná. Bylo možné ji uskutečnit pouze díky pokleslé hladině vody v nádrži, ke které došlo z důvodu realizace opravy lodního výtahu na hrázi a kvůli prohrábce dna v lokalitě Podolsko-plavební komory Kořensko pro zajištění plavebních hloubek. Odpuštěný Orlík tak vyčistili dobrovolníci po šestnácti letech.

Sběr odpadu probíhal na přibližně 45 lokalitách podél obou břehů vodní nádrže. Akce se zúčastnilo bezmála 400 dobrovolníků. „Všem společně se podařilo naplnit odpady přibližně 600 stolitrových pytlů a posbírat asi 30 tun objemného odpadu. Výrazně tím pomohli vyčistit břehy vodní nádrže,“ potvrdil Hugo Roldán, mluvčí podniku Povodí Vltavy.

Z veletrhu cestovního ruchu Holiday World.
Střední Čechy královské jsou na veletrhu nejpůsobivější

Je až neuvěřitelné, co lidé do vody nahází. V odpadcích bylo různé harampádí. Mimo jiné kusy linolea, koberců, laminátu. Ze všeho největší zastoupení měly PET lahve a rybářské vlasce. Brigádníci ale vytahali nezřídka i pneumatiky, igelitové sáčky, skleněné láhve od alkoholu. Nalezena byla i matrace, zahradní gril či dokonce hasičská proudnice.

Do úklidu se zapojily i celé rodiny

Dobrovolníci byli všeho věku. Přišli jednotlivci i celé skupiny. Například Lukáš Jansa dorazil z Rudné u Prahy. Přijel s dcerou a kamarádem Augustinem Jirouchem. Ten s sebou navíc vzal syna. „Jezdíme rybařit na soutok Skalice s Otavou. Přišli jsme vodě trochu pomoci, vyčistit ji,“ řekl Jansa a zdůraznil, že jakmile se Orlík dopustí, chystají se sem na ryby znovu. „Hlavně, aby nebyly sinice. Ty jsou tu teď každý rok a na koupání to moc není v létě,“ doplnil.

Ilustrační foto
Respiračních infekcí výrazně ubylo. Zákazů návštěv zatím ne

Podobnou motivaci k brigádě měl i Petr Liška z Modřan. Přijel s tatínkem a jeho kolegou. „Jsem rád, že jsem mohl přispět dobré věci,“ řekl mladík, který prý sbíral hlavně láhve od piva nebo rumu, plechovky. A také tašky.

Na akci nechyběly ani známé osobnosti. Dorazil například poslanec Parlamentu České republiky Ondřej Veselý, který je z jižních Čech a podobných akcí se pravidelně účastní i s rodinou. V sobotu dorazil na úklid se synem Jakubem.

Do akce se zapojil i ministr zemědělství Miroslav Toman, v jehož kompetenci je i vodní hospodářství. Snahu brigádníků ocenil. „Vítám tuto iniciativu ve prospěch čistoty naší největší vodní nádrže a přírody vůbec. Děkuji dobrovolníkům za to, že přišli, aby přiložili ruku k dobrému dílu. Jsem přesvědčen, že nám to voda a příroda vrátí,“ řekl. Zároveň ale apeloval na spoluobčany, kteří navštěvují nádrž a neuklízí po sobě, aby tak pro příště učinili. „Jde o životní prostředí nás všech“ zdůraznil.

Slapská přehrada, která patří do soustavy vodních děl Vltavská kaskáda
Slapy nečekají na tání sněhu, zvedají vodu už teď

 

Plukovník Eduard Stehlík.
Památník Lidice bude mít nové vedení. Adeptem je i historik Eduard Stehlík