„Tisková konference je přesunuta; o náhradním termínu budeme informovat, uvedla mluvčí hejtmanství Nicol Lenertová. Odložení akce Deníku potvrdil i Jan Denemark Nováček z kanceláře hejtmanky. Z jeho dalších slov lze vytušit, že změna zřejmě nesouvisí se samotnou podstatou věci, tedy dohodou o spolupráci, ale půjde spíše o organizační záležitost. Připomněl totiž, že předběžně se uvažuje už o příštím týdnu. „Podpis memoranda bude přesunut na jiný termín,“ potvrdila Deníku také Barbora Hrubá z centrály PCT.

Přesunutí termínu předem ohlašované tiskové konference pořádané Středočeským krajem není ojedinělé – a nevztahuje se to jen na případy, kdy se čeká na vývoj aktuálních událostí. Před časem byl takto změněn třeba i termín tiskovky věnované přístupu kraje k péči o památky.

Ilustrační foto.
Průjezdnost D1 si ověřte předem, radí správa dálnic

Fakt, že hlavní město a jeho středočeské okolí chtějí v oblasti cestovního ruchu rozvíjet úzkou spolupráci, zástupci obou stran slavnostně stvrdili již loni 31. října. Tehdy – bylo to v rámci 215. Žofínského fóra – podepsali memorandum o užší spolupráci statutární zástupce PCT a ředitel sektoru turistických služeb Petr Slepička společně s tehdejší ředitelkou v té době čerstvě vzniklé Středočeské centrály cestovního ruchu Norou Dolanskou. Navzájem se shodli, že jak obě organizace, tak regiony, které zastupují, jsou si navzájem důležitými a vítanými partnery, pro něž je důležité spojit síly.

Podpis memoranda s tříletou platností obě organizace podle Dolanské zavázal k vzájemné pomoci související s účastí na veletržních akcích, ke spolupráci při pořádání press tripů pro novináře a cestovní kanceláře (jde o poznávací cesty pro specialisty na oblast cestovního ruchu, kteří pak své čtenáře a klienty budou zasvěceně informovat o tom, co všechno je v navštívené destinaci možno zažít) – a také k vzájemnému partnerství v příjezdovém turismu tam, kde to bude oboustranně výhodné. Výslovně Dolanská zmínila, že se Středočeský kraj bude snažit nabídnout zajímavé možnosti pobytu i ubytování mimo Prahu.