Údaje k 6. květnu ukazují, že v rámci Středočeského kraje bylo pedagogům a dalším pracovníkům ve školství aplikováno celkem 25 770 dávek vakcín. V rámci evidence unikátních osob s ukončeným očkováním po podání dvou dávek se ukazuje, že u 9648 osob již byla vakcinace dokončena.

Tyto hodnoty lze vztáhnout k celkovému počtu pracovníků ve školství, potvrdila Deníku krajská mluvčí Martina Kemrová. Nejnovější data, která má odbor školství krajského úřadu k dispozici z výkazů uzavíraných k 31. prosinci 2020, ukazuje, že tehdy ve středočeském školství působilo 38,5 tisíce lidí. Přesně jich bylo 38 502, přičemž z toho se jednalo o 27 652 pedagogických pracovníků a 10 850 nepedagogických.

Zapálení svíček za oběti covidu na Pražském hradě
Na Pražském hradě uctili památku obětí covidu. Lidé zapálili na 30 tisíc svíček

Jestliže ze školních týmů už má ukončené očkování 9648 osob, je zřejmé, že jde o rovnou čtvrtinu osazenstva. Vlastně nepatrně víc: dělá to 25,1 procenta. Pro jejich očkování bylo zapotřebí aplikovat 19 296 dávek vakcín. Zbývají tedy 6474 podané dávky – což odpovídá počtu osob, které lze ve školách označit jako rozočkované; čekající na druhou dávku. Přičemž Kemrová připomíná, že v případě dokončení jejich vakcinace se počet očkovaných pracovníků škol vyšplhá na 16 122 osob – což již odpovídá podílu 42 procent ze všech.

Čísla se přitom budou dále zvyšovat, upozornila Kemrová. Jednak v souvislosti s tím, že přibývají další věkové skupiny, pro něž je očkování otevřeno, jednak vzhledem k tomu, že ne všichni zájemci o vakcínu se nechali očkovat hned v první vlně.

Letos poprvé mohli 10. května do školy také žáci druhých stupňů základních škol. V žatecké ZŠ Jižní byly děti rády, že po několika měsících ve třídě potkají své kamarády.
První stupně škol se vrátí k běžné výuce. Vláda povolí i venkovní kulturní akce