V pátek 8. a v sobotu 9. listopadu se tam uskuteční Gastrofestival Středočeského kraje, na který již nyní zve Středočeská centrála turistického ruchu.

Jde o jeden z doprovodných programů 7. ročníku veletrhu pivovarů a vinařství, konaného pod názvem naznačujícím mnohé: Pivní a vinné slavnosti. „Návštěvníci se i tentokrát mohou těšit na tradiční českou kuchyni, ale i na exotické pokrmy, které připraví studenti středočeských gastronomických škol,“ uvedla v pondělí za krajskou turistickou centrálu Kateřina Kubíčková.

Právě představení středočeských středních škol se zaměřením na gastronomii je jedním z cílů gastronomického festivalu. Stejně jako upozornit na regionální výrobce potravin – a rovněž pobavit diváky při řadě kuchařských show. „Hlavní profesionální kuchařskou hvězdou letošního ročníku Gastrofestivalu je Ivan Vodochodský, který si bude do svého improvizovaného kuchařského království na pódiu zvát i své hosty,“ podotkla Kubíčková.

Ladislav Žoha: Exotická příroda je nevyčerpatelná studnice nápadů
Ladislav Žoha: Exotická příroda je nevyčerpatelná studnice nápadů

Ve vedlejší roli však rozhodně nezůstanou ani studenti hned 12 středočeských škol, kteří mají nachystánu řadu kulinářských specialit. Jejich charakter bude skutečně rozmanitý. Zatímco některé školy se zaměřily na klasiku – s řízky, gulášem, tlačenkou či koláči – jinde návštěvníky potěší třeba sushi a kuřecí galantina. Další školy však zase sázejí na zdravé stravování včetně zeleninových salátů nebo na exotiku.

„V rámci programu vás určitě potěší hudební vystoupení country skupiny KTP a s harmonikou vystoupí benešovský zpěvák Jon Wate. Děti se určitě vyřádí při profesionálním malování na obličej,“ poznamenala dále Kubíčková k programu. Neopomněla upozornit ani na letošní novinku: stánek partnerského regionu Dolnoslezské vojvodství, který představí pochutiny a pivo z Polska. A nenechte se mýlit: ať si kdo chce co chce říká, Poláci – to jsou nějací labužníci!

Největší bublifuk na světě vznikl v Lysé nad Labem v rukách místního zastupitele Matěje Kodeše a hned se zapsal do světové Guinessovy knihy rekordů.
Největší bublifuk na světě je z Lysé nad Labem