To, jak věc připravil tým pod vedením náměstka hejtmanky Gabriela Kovácse (ANO), jak se vše probíralo ve finančním výboru i jak byli k posuzování předložených nabídek bank přizváni i zástupci opozice, oceňovali členové zastupitelstva napříč politickým spektrem. „Úvěr je dobře vysoutěžený a zvolena i dobrá varianta,“ vyslovil uznání hlasitý opoziční kritik Michael Pánek (ODS). Odkázal tím mimo jiné na fakt, že, že původně krajští radní vypsali soutěž na poskytovatele ve třech variantách, aby mohly bankovní domy přijít s různou kombinací nabídek.

Z desítky oslovených bank reagovaly čtyři, přičemž jako nejvýhodnější byl vyhodnocen návrh České spořitelny, s níž Kovács nyní může podepsat smlouvu; na druhém místě následuje Komerční banka. Dosažený úrok – plovoucí sazba tříměsíční PRIBOR + 0,08 procenta – je podle Kovácsových slov velmi příznivý (obzvlášť v porovnání s podmínkami, jichž se při sjednávání úvěrů podařilo dosáhnout jiným krajům).

To potvrzuje i opozičník Věslav Michalik (STAN), který se účastnil práce výběrové komise: podle jeho slov se podařilo dosáhnout velmi dobrých podmínek. Předmětem debaty zastupitelů se stalo, zda zvolí variantu s fixací úrokové sazby, nebo bez zajištění. Masově se přiklonili k doporučení finančního výboru úrokovou sazbu nezajišťovat.

Ilustrační foto.
Do podpory dopravy sype kraj miliardy korun

Původně vedení kraje počítalo se čtyřmiliardovým úvěrem, v závislosti na podaných nabídkách však padlo rozhodnutí dát přednost dvoumiliardovému. Podle Kovácsových propočtů by se celková potřeba peněz na projekty placené z evropských dotací měla vyšplhat na 2,2 miliardy korun – avšak není jisté, že se všechny plánované projekty (mezi nimiž jednoznačně převažují opravy silnic) podaří uskutečnit. Pokud by se ukázalo, že bude třeba 200 milionů navíc, lze podle slov náměstka hejtmanky jednat s dalšími účastníky soutěže, nebo vyhlásit novou.

Kovács současně připomněl, co patřilo k hlavním podmínkám pro nabídky bank: poskytnutí úvěru bez ručení, bez dalších poplatků a s možností předčasného splacení. S vracením peněz se také skutečně počítá hned poté, jakmile bude kraji příslušná dotace uhrazena (ty se vyplácejí až zpětně, a proto je potřebné mít nejprve peníze na vlastní realizaci projektu). Nemá se tedy jednat o dlouhodobé zadlužení.

Ilustrační foto.
Návrhy za slučování čtyř středních škol zatím spadly ze stolu