Uzavření obchodu zajišťujícího dodávky není taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Podle dřívějších vyjádření hejtmanky Petry Peckové (STAN) se kraj už opakovaně snažil nákupy pro příští rok uskutečnit, avšak neúspěšně: nikdo nepřišel s nabídkou. Firmy se prý za nejisté situace na trhu zdráhaly zavázat k dodání požadovaného velkého množství. Potvrdilo se ale očekávání, že postupně se situace změní.

„Náklady (s DPH) včetně nemocnic za plyn a elektrickou energii na rok 2023 předběžně činí 1,3 miliardy korun,“ konstatoval Šíma. S dodatkem, že součástí uzavřené smlouvy je i možnost nákupu energií za spotové ceny v případě, že dosáhnou nižší hodnoty, než je cena zastropovaná. „V okamžiku, kdy spotová cena bude v průběhu období nižší, může tak dojít ke korekci celkové sumy,“ vysvětlil Šíma, že za příznivých okolností by se ve středočeském veřejném sektoru mohlo topit a svítit i levněji.

V pondělí se uskutečnilo setkání radního Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy Petra Boreckého (STAN) a vedení Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) s novináři. Jedním z klíčových témat se stalo chystané zdražování jízdného.
Jízdné v okolí Prahy podraží. Čtvrthodinová jízdenka má stát 20 korun

Energie pro své budovy a organizace kraj nakupuje centrálně už od roku 2011. Tentokrát se poprvé připojily i oblastní nemocnice kraje, které mají výjimečné postavení: fungují jako akciové společnosti. Středočeský radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Libor Lesák (ODS) pondělní výsledek chválí: „Mám velikou radost, že se nám podařilo energie na příští rok nakoupit. S nákupem na burze byl dlouhodobě vzhledem k omezeným nabídkám značný problém. Energie téměř nebylo možné nakoupit.“

Kraj si také v srpnu nechal předložit nabídku – a z té vyplynulo, že by zaplatil 1,6 miliardy korun – bez nemocnic. „Díky zastropování se nám podařilo nakoupit za značně nižší sumu; navíc v případě, že spotové ceny budou v průběhu času nižší, dojde k revizi celkové částky směrem dolů,“ chvílí Lesák dosažený výsledek.

Záběry z 11. dílu třetí řady seriálu Případy 1. oddělení.
Případy 1. oddělení: Jak dvojnásobná vražda v Krči otřásla i zkušenými policisty

Loni Středočeský kraj za energie zaplatil – bez nemocnic – 295 milionů korun.