Místní chovatelé tak představili alespoň část ze svého náročného koníčka. Podívaná je to pokaždé opravdu pestrá, to podle toho, kteří ptáci se chovatelům líbí, protože i chov exotických ptáků podléhá tak trochu módě.

„Nyní jsou mezi chovateli oblíbení takzvaní mutační ptáci, a hlavně velcí ptáci z Ameriky, například Arové, Amazoňané. Kdo si je pořizuje, musí mít tolerantní sousedy. Ptáci jsou hodně slyšet. Každého například hlasitě přivítají," popisoval záludnosti chovu Ladislav Uher, předseda organizace.

V létě je většina chovatelů má ve voliérách někde na zahradě, protože potřebují sluníčko i déšť. Ptáci si totiž neumí si vytvořit vitamín D. „Dá se jim sice podat uměle, ale přírodní je lepší," doplnil Uher.

Hluční ptáci

Pokud by někdo chtěl s chovem exotů začít, stačí zajít za některým z chovatelů a ten mu rád předá své zkušenosti. Záleží na tom, kdo jaké má podmínky. Pokud si chce pořídit ptáka do bytu, je vhodná například zebřička, na ochočení zase andulka. Velcí ptáci jsou více hluční. Ale lidé mají ochočené i Žaky nebo Amazoňany," uvedl Ladislav Uher.

Podle něj nyní není problém si koupit uměle odchované mládě lahvičkou neboli PET, dokrmené ručně, které je na člověka zvyklé, bere ho jako partnera a nebojí se rukou a tím se snadno ochočí. Mšečtí chovatelé ale ručně mláďata neodchovávají, ač je to velký trend.

Základna ubývá

I jejich organizace, podobně jako další zájmové organizace se potýkají s nedostatkem mladých členů. Jejich základna ubývá. Nyní má devět členů, z toho dva jsou mladí.

„Dříve byli v naší organizaci chovatelé drobného zvířectva, jako jsou králíci, slepice. Ale postupně ubývali, až jsme zbyli jen my s exotickým ptactvem. V roce 1989 jsme postavili areál a uspořádali první okresní všeobecnou výstavu. Chov exotického ptactva potřebuje hodně trpělivosti i odříkání a dnes je trochu jiná doba. Ale budeme pokračovat, nechceme areál opustit," uzavřel Ladislav Uher.

Čtěte také: Na podzimní výstavě ve Slaném se prezentovala téměř stovka chovatelů