Vyplývá to ze zveřejněných map na webovém portálu intersucho. Podle zemědělců hrozí zaschnutí porostů, protože nebudou mít v rozhodující fázi vegetace dostatečný přísun vláhy.

Relativně teplá zima, nedostatek sněhu v horských oblastech, minimum vody v potocích, řekách a téměř žádné dešťové srážky v nížinách. Taková byla letošní zima v Čechách, která přidělává vrásky na čelech zemědělcům, a to hlavně v těch nejsušších regionech Středočeského kraje. I přesto že se počasí nakonec umoudřilo, začalo pršet a porosty tak na polích podle zemědělců vypadají nyní velmi dobře, přesto panují obavy. Srážek není tolik, aby se voda dostala mnohem hlouběji do půdního profilu.

Ilustrační foto.
Středočeský zaměstnanec bere skoro 37 tisíc měsíčně. Podle statistik

„Srážky situaci vylepšily, ovšem není jich tolik jako například na jižní Moravě,“ reagoval na dotaz Deníku předseda středočeské agrární komory a jednatel společnosti Lupofyt v Chrášťanech na Rakovnicku Jaroslav Mikoláš s tím, že rostliny jsou zejména v nejvíce suchem postižených regionech odkázány nyní hlavně na vláhu ze srážek, v období sucha nebudou mít kde brát vodu.

„Toto množství srážek nemá absolutně žádný vliv na zmírnění deficitu spodní vody. Na Rakovnicku i nadále chybí jeden rok dešťových srážek. Hrozí nebezpečí, že až dorazí dubnové počasí chudé na srážky, může to velmi poškodit porosty. Vegetace je kvůli mírné zimě vpředu a v rozhodující fázi nebudou mít rostliny vláhu,“ obává se Jaroslav Mikoláš.

Mrazy a hraboši

Dřívější vegetace rostlin není jediný problém, který způsobuje teplá zima. Tím dalším je „řádění“ hrabošů, kteří se i kvůli absenci tuhých mrazů přemnožují a působí na polích škodu. Zatímco v předchozích letech toto byla záležitost především zemědělcům ve východní části republiky, nyní se s nimi začínají bojovat i zemědělci ve Středočeském kraji. Likvidace myší přitom zase o něco zvyšuje náklady zemědělcům.

„Začínají se objevovat ve větší míře i v kraji, hodně tomu pomohla mírná zima. Pro zemědělce jsou to další náklady. Když je situace kritická, lze za určitých podmínek použít plošnou aplikaci pro hrabošům. Jinak se musí ručně dávat granule přímo do děr na polích. Pole zasažená myšmi pak mají menší výnosy,“ řekl Jaroslav Mikoláš.

Další problém na polích by mohly způsobit holomrazy – kvůli teplé zimě mají rostliny sníženou mrazuvzdornost.

Ilustrační foto.
Kvůli koronaviru lze volat od sedmi do sedmi
Pokles hladiny Vltavy na Orlické přehradě.
Po zimních pracích na lodním výtahu se v orlické nádrži zvedá voda