„Chci se pozičně i výkonnostně zlepšovat. Mým letošním cílem je objet co největší počet závodů světového poháru a nasbírat co největší počet bodů do mezinárodního rankingu. Půjde již o můj třetí start a každý start je velmi důležitý. Vzhledem k poměrně dostupné lokalitě byla účast v závodě jasnou volbou,“ ozřejmil Jan Tománek okolnosti svého startu ve Francii.
Závod bude pro příbramského rodáka velkou neznámou. Na start se v Besansonu postaví vůbec poprvé v kariéře. „Předchozí zkušenost žádnou nemám. Distance závodů v paratriathlonu je sice pokaždé stejná, nicméně podmínky jsou i na stejné trati vždy jiné. Nevím přesně, co mám od závodu očekávat,“ říká Tománek.

Finále soutěže pro studenty středních škol Europa Secura 2018
Nástrahy nebezpečného Dormenistánu v Brdech nejlíp zdolali studenti z Příbrami

V tréninku však jako vždy nezahálel, a tak věří hlavně ve své schopnosti. Pozitivní vliv na výkon by mohlo mít i dobré psychické rozpoložení. „Od posledního startu ve Velké Británii jsem trénoval převážně dvoufázově a v závěru přípravy jsem byl již poměrně unavený. Ale teď už se cítím skvěle a během posledního týdne se snažím vyladit formu. Na nedělní závod budu určitě optimálně připravený,“ nepochybuje mistr světa na ironmanských tratích.

Letos poprvé se pětadvacet „záložáků“ od 18 do 60 let věku sjelo do Jinec na cvičení, jenž mělo za úkol příslušníky aktivních záloh naučit obsluze 152 mm ShKH DANA vz. 77.
V Brdech cvičili noví příslušníci aktivních záloh

Spoléhat se ve Francii bude opět na cyklistickou část, která patří k jeho silným zbraním. K tomu přispívá především dřívější specializace na handbike, ve které dosáhl rovněž několika úspěchů. „Pevně věřím ve zlepšení v plavání. Zaútočit plánuji v cyklistice a závěrečná část bude o udržení vybojovaných pozic. V triatlonu však nelze spoléhat na taktiku, proto musím odvést maximum,“ ví Jan Tománek.

Ilustrační foto.
Voda ke koupání v přírodě zůstává kvalitní

Mezi hlavní favority závodu patří především domácí borci Andaloussi a Paviza, kterým by pak měli na záda dýchat Chaffey z Austrálie a Brungraber z Rakouska. Český reprezentant má však rovněž vysoké cíle a věří, že při dobré konstalaci hvězd by mohl být v jejich blízkosti. „Chtěl bych zaútočit na první pětku, ale bude to velmi těžké. Pokud předvedu výkon na hranici svého maxima a nebudu chybovat, budu spokojený,“ prozradil Jan Tománek.

Ilustrační foto
Ze zamčeného sklepa zmizelo kolo za 50 tisíc