I ve výletních vlacích, které patří pravidelným spojům objednávaným Středočeským krajem a Prahou v rámci zajištění dopravní obslužnosti, mají cestující možnost využívat jízdní doklady Pražské integrované dopravy. Volbu právě těchto přestupních jízdenek, kdy se cena stanoví podle doby strávené v dopravních prostředcích a překonaných pásem, rozhodně doporučuje ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Petr Tomčík. A nikoli jen proto, že od 1. dubna se možnosti koupě „pražských“ jízdenek na vlakových na nádražích výrazně rozšíří – k 28 stanicím, kde České dráhy službu testovaly, přibude dalších 65. „V drtivé většině je to způsob, jak cestovat vlakem levněji,“ radí Tomčík pasažérům. Ne všude je to ale možné po celé trase – třeba pro vlak Cyklo Brdy platí tarif PID jen pro úsek od Prahy po Příbram. 

„Pražský“ tarif se přitom neomezuje jen na výletní vlaky, které budou vypravovat České dráhy. Týká se i pravidelných výletních vlaků s nádechem nostalgie, jejichž provoz zajišťuje společnost KŽC Doprava. Za Klub železničních cestovatelů to Deníku potvrdil Bohumil Augusta. 

Jízdenky podle tarifu PID se naopak neuplatní při jednorázových zážitkových jízdách, připravených dopravci ve vlastní režii. Patří k nim třeba parní vlaky. Mimochodem – první jarní pára vyjede už poslední březnovou sobotu – Křivoklátský expres posupí z pražského Smíchova přes Beroun a Křivoklát do Lužné u Rakovníka a zpět.

Ilustrační foto.
Bude to klouzat, hodně klouzat, varují meteorologové

Pravidelné turistické jízdy pro výletníky
- Turistická motorová souprava Český ráj 
O sobotách, nedělích a svátcích od 24. března na trase Praha-hl. n.(8.38)–Český Brod–Nymburk-město–Jičín–Libuň–Turnov (odtud zpět v 16.41) 
- Vlak Cyklo Brdy s vozem pro přepravu kol
O sobotách, nedělích a svátcích od 24. března na trase Praha-hl. n.(8.46)–Praha-Smíchov–Beroun–Zdice–Jince–Příbram–Březnice (odtud zpět v 17.23) 
- Cyklohráček, rodinný vlak plný her a zábavy
O sobotách, nedělích a svátcích od 24. března na trase Praha-hl. n.(9.03 a 12.58)–Hostivice–Slaný (odtud zpět v 11.01 a 16.55); sedmkrát za sezonu zajíždí až do zlonického železničního muzea
- Tradiční cyklobus z Dobřichovic do Brd
O sobotách, nedělích a svátcích od 7. dubna od nádraží v Dobřichovicích (od 8.45 v dvouhodinových intervalech; poslední spoj v 16.45 končí v Mníšku)–Černolice–Řitka–Mníšek pod Brdy–Kytín
- Cyklovozy na Posázavském pacifiku
Z Prahy do Dobříše o víkendech a svátcích v 8.55 a 10.25 (zpět v 16.34 a 17.36); z Prahy přes Týnec nad Sázavou do Čerčan v sobotu v 9.55 a v neděli v 10.55 (zpět ve 14.05 a 18.08)
- Turistické vlaky společnosti KŽC Doprava
Celoroční víkendový provoz Pražského motoráčku, Kokořínský rychlík (od 30. března Praha–Neratovice–Mšeno), Rakovnický rychlík (od 30. března Praha–Křivoklát–Rakovník), Podtrosecký rychlík (od 2. června Praha–Mladá Boleslav–Jičín), Pošumavský rychlík (od června vždy v sobotu Praha–Příbram–Strakonice–Volary a v neděli zpět), Podlipanský motoráček (od 30. června Pečky–Kouřim–Bečváry) 

Zdroj: České dráhy, Ropid, IDSK

Před účastníky úterního setkání vedení Středočeského kraje se starosty v kongresovém hotelu Clarion v pražských Vysočanech vystoupil Jaroslav Vavřina.
Tlačenici na středočeských silnicích může zmírnit kapela Rolling Stones
Dálnice D10
Bourání mostu na silnici u Brandýsa omezí i provoz na dálnici