Když tragicky zahynul v Pardubicích při Zlaté přilbě v roce 1968 Luboš Tomíček, jeden z našich nejlepších jezdců té doby, začal se na Markétě jezdit na jeho počest Tomíčkův memoriál. Protože se závod jel vždy v pondělí po zlaté přilbě, dařilo se pořadatelům zajistit do startovky světové jezdce zvučných jmen.

Olsen, Mauger, Brigs, Štancl, Dryml, později Antonín Kasper mladší, Brhel a mnoho dalších až do dnešní doby. Mimo to se na Markétě odjelo mnoho závodů mistrovství evropy a světa. Protože se stadion v Praze postupně vypracoval do pozice nejlepšího stadionu v české republice a k tomu se přidala vynikající práce pořadatelů, bylo jen otázkou času, kdy se v Praze pojede závod o titul mistra světa.

Velká pocta i reklama

Světová federace FIM si této skutečnosti všimla velice brzy. A tak se stalo to, čemu by před dvaceti lety uvěřil asi málokdo. Praha je nejčastějším pořadatelem závodu Grand Prix a v sobotu 25. června se na Markétě pojede jubilejní dvacátá velká cena. Pro českou plochou dráhu, pro Prahu i pro celou Českou republiku je to obrovská pocta a také veliká reklama.

V minulých letech se Grand Prix zúčastnila hezká řádka českých jezdců, někteří jeli i celý seriál. Bratři Lukáš a Aleš Drymlovi, Antonín Kasper mladší, Bohumil Brhel, Tomáš Topinka, Marian Jirout, Josef Franc, Václav Milík, Matěj Kůs a další. Významného úspěchu dosáhl Lukáš Dryml, když si ze závodu Grand Prix odvezl čtyři medaile.

V sobotu 25. června v 19 hodin tedy začne velký plochodrážní svátek. Závod v Praze bude letošní čtvrtý v pořadí z celkových jedenácti. Titul mistra světa obhajuje angličan Tai Woffinden. I letošní ročník je stejně jako ty minulé velice vyrovnaný, což dokazují u jednotlivých startujících získané body ze tří odjetých závodů.

Tvrdý boj o každý bod

V čele jsou dva jezdci, kteří mají shodně 39 bodů: T. Woffinden a Ch. Holder. O bod za nimi, tedy s 38 body, je nestárnoucí a v Česku velmi oblíbený Greg Hancock, který je ve věku Jaromíra Jágra a svým přístupem a pílí je jedním z nejlepších na světě. Určitě to v Praze znovu divákům dokáže.

Na čtvrtém místě je vítěz Grand Prix z Dánska, Hancockův veliký kamarád, Polák Maciej Janowski s 36 body. Další pořadí podle bodů: 5. A. Lindback - 30 bodů 6. P. Kildemand - 28 bodů, 7. M. Zagar - 26 bodů, 8. J. Doyle - 25 bodů, 9. B. Zmarzlik - 25 bodů, 10. N. Pedersen - 24 bodů. Pořadí je tedy nebývale vyrovnané a dá se očekávat tvrdý boj o každý bod.

Ve skvělé formě jezdí Polák Janowski, a dá se předpokládat, že do ochozů přitáhne mnoho polských diváků. Divokou kartu dostal v současnosti nejlepší český závodník Václav Milík. Na šanci v roli náhradníků budou čekat s číslem 17 Josef Franc a s číslem 18 mladý nadějný Eda Krčmář.

"Bylo by super, kdyby naši jezdci přitáhli na tribunu hodně českých fanoušků. Naše plochá dráha to moc potřebuje. Co dodat. Snad jen přání autoklubu Markéta, ať se jim vydaří počasí, plné tribuny a důstojné jubileum dvacáté Grand Prix v Praze," řekl bývalý plochodrážní jezdec a známý moderátor Miloslav Čmejla.

Čtěte také: Plochodrážníci řádili. Tomíčkův memoriál ovládl Polák Pawlicki, Milík byl čtvrtý