Naznačuje to rozsáhlý výzkum profesní orientace ve středních Čechách, jehož výsledky zveřejnil krajský úřad. Na úrovni základních škol se do něj zapojilo 6751 osmáků a deváťáků ze 162 škol.

Podle slov krajského radního pro oblast vzdělávání a sportu Milana Váchy (STAN) je to vůbec poprvé, kdy se kraj ptal nejen žáků základních škol, ale i středoškoláků, co vlastně chtějí a co je ovlivňuje. „Výsledky nám mimo jiné poslouží pro další koncepční činnost ve školství,“ konstatoval Vácha. S tím, že kraj plánuje ve výzkumech pokračovat i v příštích letech, aby získal srovnání v delší časové řadě.

Kdo radí nejvíc? Maminky!

Předtím, než budou žáci a žákyně nejvyššího ročníku na základkách s koncem února odevzdávat přihlášky na střední školy a učiliště, průzkum ukázal, že při volbě profese jim radí kdekdo – avšak škola v tomto směru rozhodně nehraje první housle; ani druhé. Nepřekvapí, že nejčastěji jsou to rodiče, přičemž maminky častěji (u 55 procent dotazovaných) než tatínkové (40 procent); někdo z širší rodiny má vliv na 17 procent respondentů.

Ilustrační foto.
Ekologickou výchovu má dětem přiblížit i vzdělávání on-line a pomocí videa

Šestnáct procent se hlásí k tomu, že volbu povolání probírají s kamarádem či kamarádkou, deset procent se sourozencem. S učiteli jen sedm procent, s výchovnými poradci ve škole dokonce pouhá dvě procenta; jedno procento pak zažilo i konzultace s úřadem práce.

Výsledek? Na gymnázium by rádo zamířilo 16 procent žáků, jinde – v rámci odborného vzdělávání – by jich chtělo maturovat celých 60 procent. S vyučením počítá čtvrtina; vlastně 23 procent. „Dvě procenta žáků nepředpokládají dosažení středního studia zakončeného maturitou nebo výučním listem,“ připomněl radní Vácha. A šestatřicet procent, více než třetina, pak pro budoucnost plánuje i získání vysokoškolského vzdělání.

Atraktivní obor, který je blízko

Zatímco kluci se netají sportovními sny a hodně tíhnou k technice a IT, přičemž zpravidla očekávají, že se technické zaměření také skutečně naplní, pohádkovou kariérou pro dívky by častěji byly dráha umělkyně nebo právničky – ale chápou, že reálnější jsou takové obory jako zdravotnictví, péče o zvířata a cestovní ruch; ani kultura však nestojí stranou.

Není bez zajímavosti, že na výběr profesní dráhy mají u více než poloviny žáků (56 procent) vliv jejich zájmy a koníčky. Poměrně velkou váhu ale mají také doporučení rodiny (33 procent) a dobrá dopravní dostupnost školy (24 procent). Pro 17 procent odpovídajících je důležitý očekávaný dobrý výdělek, 11 procent volí obor s tím, že najít práci bude snadné.

Z prohlídky a zaevidování všech částí Střední průmyslové školy v Mladé Boleslavi.
PODÍVEJTE SE: Kraj mapuje stav svých budov, školy mají ušetřit za energie

Informace o škole na internetu (zásadní pro 16 procent dotazovaných) mají převahu nad doporučeními kamarádů (12 procent). Bez vlivu nezůstaly ani návštěva školy (9 procent) a její den otevřených dveří (6 procent). Nižší váhu měly vliv sociálních sítí s pěti procenty i doporučení výchovného poradce s pouhými třemi.

Nepřekvapí, že v krajském hodnocení výsledků se lze dočíst: „Z výsledků šetření mimo jiné vyplývá, že na základních školách je velký prostor pro aktivity kariérového poradenství.“

Jak žáky lákají středoškolské obory:
- Obecná příprava: 15,6 procenta
- Strojírenství: 7,8 procenta
- Ekonomika a administrativa: 7,5 procenta
- Elektrotechnika, telekomunikace: 7,5 procenta
- Zemědělství a lesnictví: 6,4 procenta
- Gastronomie, hotelnictví a turismus: 6,3 procenta
- Umění a užité umění: 6,2 procenta
- Obecně odborná příprava: 5,4 procenta
- Zdravotnictví: 4,1 procenta
- Informatické obory: 3,9 procenta
- Osobní a provozní služby: 3,8 procenta
- Stavebnictví: 3,7 procenta
- Právo: 3,6 procenta
- Pedagogika: 3,6 procenta
Zdroj: výzkum profesní orientace ve středních Čechách