Příručka nazvaná Komunální odpad po roce 2024, která reaguje na požadavky obcí, vznikla ve spolupráci krajského úřadu se společností EKO-KOM, jež se zabývá recyklací (a kraj s ní uzavřel dohodu o spolupráci při řešení projektu Podpora recyklace a využití odpadů z obcí Středočeského kraje).

Řešení, které autoři nabízejí, asi nepotěší aktivisty bojující proti plánům na výstavbu spalovny v areálu Elektrárny Mělník (a nyní se aktivně chystají na veřejné projednání záměru v rámci posuzování vlivu na životní prostředí, které ve čtvrtek od 16 hodin hostí Mělnické kulturní centrum). Brožura totiž hovoří o tom, že tu část odpadu, kterou nelze recyklovat, bude především nutno spalovat: likvidovat v jednotkách typu ZEVO (zařízení ch pro energetické využití odpadu, kdy se pálení odpadků využívá k výrobě tepla a elektřiny. Tak funguje třeba spalovna v pražských Malešicích – a právě zařízení podobného typu míní společnost ČEZ vybudovat i u Mělníka. Středočeští radní již tomuto záměru vyslovili podporu.

Ilustrační foto.
Boje o mělnickou spalovnu spějí k veřejnému projednávání

Nově chystaná brožura ovšem nemá být příspěvkem do polemiky kolem spaloven. Vznikla jako metodický návod pro představitele radnic, jak do budoucna řídit odpadové hospodářství, připravit se na chystané změny – a šetřit při tom peníze obce a jejích občanů, vysvětlila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Nápad na její vydání vzešel ze seminářů, které kraj na toto téma uspořádal v minulém roce,“ konstatovala.

Informace se ke starostům dostanou snadno, plyne ze slov náměstka hejtmanky s kompetencí pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloše Petery (ČSSD). Po definitivním odsouhlasení textu bude brožura připravena ke stažení na webových stránkách kraje; v papírové podobě ji pak hejtmanství rozešle jednotlivým obcím. „Náklady na její zpracování dosáhnou zhruba 10 tisíc korun bez DPH,“ poznamenal náměstek.

Brožura Komunální odpad po roce 2024.Zdroj: archiv Krajského úřadu Středočeského kraje

Cvičení benešovských profesionálních hasičů na zamrzlé hladině Sázavy.
Ve vodě promrzli jak lidé s bruslemi, tak i s opičkou