O Chotěborském se hodně mluvilo počátkem července, kdy ho asociace – po sedmi měsících ve funkci – vyhodila. Krajští radní ho také odvolali z funkcí člena představenstev pětice oblastních nemocnic, fungujících jako akciové společnosti. Tehdy se v médiích objevila vyjádření některých z ředitelů, podle nichž je Chotěborský měl vodit za podnikatelem Tomášem Horáčkem. Ten na konci června putoval do vazby v souvislosti se stíháním v kauze zakázek pro velké nemocnice v Praze – a kriminalisté prověřují i další možné vazby po celé republice. Proti mediálním vyjádřením ředitelů nemocnic se ohrazoval radní pro oblast zdravotnictví a bezpečnosti Robert Bezděk (ANO) – s tím, že jeho nikdo z nich na problém neupozornil.

Na koni byli tehdy zvláště opoziční zastupitelé z řad ODS, kteří už loni v listopadu vehementně kritizovali přijetí Chotěborského – a varovali před pověstí, která ho provázela například v souvislosti s odchodem z postu ředitele náchodské nemocnice. Na srpnovém jednání krajských zastupitelů se pak opozice neúspěšně snažila prosadit Bezděkovo odvolání – prý je to právě on, kdo nese odpovědnost za to, co se dělo či mohlo dít. Kritika stále pokračuje – a někdejší náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast zdravotnictví Martin Kupka také jménem ODS volá po vyčíslení všech odměn, které kraj generálním sekretáři poskytoval.

Ilustrační foto.
Když nevyjedou cestáři, počkají řidiči na oblevu

To ale není vše. Olej do ohně nyní přilily nové informace v médiích. Hovoří o tom, že ředitelé nemocnic v Benešově a Mladé Boleslavi, nemající důvěru ve vedení Středočeského kraje, se měli sejít s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). A řešit s ním situaci kolem působení Chotěborského a Horáčka. Na internetu i v novinách se objevily informace, že ministra navštívili kvůli tomu, že byli údajně tlačeni k cíleným úpravám podmínek vypisovaných výběrových řízení.

„Naprostá lež,“ reagovala v úterý hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v prohlášení vyvěšeném na webu kraje. S tím, že informace zveřejněné krátce před komunálními volbami zásadně odmítá. „Vede mne k tomu zejména zpráva, kterou mi osobně zaslal ředitel Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově Roman Mrva,“ uvedla.

„Nikdy jsem sám aktivně nešel za ministrem zdravotnictví řešit něco, co bych měl řešit se svým nadřízeným. Sešel jsem se s ministrem pouze jedenkrát, společně s JUDr. Řípou (Ladislav Řípa, ředitel Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi) a dalším člověkem blízkým ministrovi,“ vysvětluje ředitel benešovské nemocnice. S tím, že pozvání ke schůzce vzešlo z předchozí debaty na květnové konferenci Nemocnice 21. století. „JUDr. Bezděka jsem též informoval o této schůzce a o jejím obsahu,“ stojí mimo jiné v obsáhlém textu zveřejněném krajským úřadem. I s dodatkem, že spolupráce mezi krajským úřadem a nemocnicemi je nyní příkladná a nelze tvrdit, že by si ředitelé šli stěžovat ministrovi z nedůvěry k vedení kraje.

Hejtmanka trvá na tom, že údaje o schůzce ředitelů krajských nemocnic s ministrem za ANO kvůli informacím o ovlivňování zakázek, uskutečněné za zády představitelů kraje z hnutí ANO, jsou pouze „dezinformace médií vyvolané senzacechtivostí – a zřejmě i účelovostí poškodit vedení kraje těsně před volbami“. Jistě se kolem toho ještě hodně namluví. Každopádně se dá čekat, že půjde o novou munici pro palbu pozičních kritiků.

Virtuální anatomická učebna na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické v Mladá Boleslavi.
Na boleslavské zdravotnické škole míří pod kůží ve 3D

Jak se zrodila schůzka s ministrem zdravotnictví
Jak došlo k setkání některých ředitelů středočeských nemocnic s ministrem zdravotnictví, osvětlují v prohlášení na webu Středočeského kraje slova ředitele benešovské nemocnice Rudolfa Mrvy:

„Ze společné diskuse na konferenci ‚Nemocnice 21. století‘, která se konala 18. května, mezi ministrem zdravotnictví, mnou, mým finančním ředitelem a doktorem Poloučkem, vyplynulo, že stávající ředitelé středočeských nemocnic mají jasné představy a již realizují kroky pro řešení současné neutěšené personální situace ve zdravotnictví v poměru s omezenými finančními zdroji a v hledání řešení, aby nemocnice mohly být téměř samofinancovatelné. Tedy bez provozních dotací a bez omezení poskytované péče.

Já osobně jsem navíc panu ministrovi přislíbil spolupráci při nastavování a propojování přednemocniční péče s krajskými a fakultními nemocnicemi, například v problematice iktových center. V neposlední řadě jsme diskutovali leteckou zdravotnickou záchrannou službu, protože u ní sloužím jako lékař.

Pan ministr na základě našich řešení a v kontextu s hospodářskými výsledky středočeských nemocnic, které ho mile překvapily, nám nabídl společnou schůzku nad výše uvedenými tématy. Bohužel (kvůli časové vytíženosti pana ministra a mých kolegů) jsme se společně nad diskusí o zdravotnictví, a to nejen středočeském, sešli pouze tři. To samé odpoledne.

Potvrzuji, že jsem nikdy nebyl paní hejtmankou ani panem doktorem JUDr. Bezděkem tlačen k žádné nekalé činnosti, naopak diskuse nad investicemi a systémem řízení nemocnic je nyní příkladná. Důrazně se tedy ohrazuji proti tvrzení, že jsme si šli z nedůvěry k vedení kraje stěžovat ministrovi.“

Ilustrační foto.
Povolování staveb má výrazně zrychlit. Vláda chystá zavedení fikce souhlasu