S tím, že zastupitelé z řad STAN – a to včetně předsedy kontrolního výboru Ivo Šance – se marně domáhají úplných informací o tom, kolik dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti hejtmanství loni uzavřelo – a s kým.

Opozičníci z řad STAN se ohrazují proti tomu, že vyžádané informace sice krajský úřad poskytl – avšak kvůli začernění některých údajů si není možné udělat celkový obrázek o stavu věcí. Dostupný je pouze druh činnosti a její rozsah, chybí však údaje o tom, kdo danou práci dělal a jakou za ni dostal odměnu.

Zatímco zastupitelé z řad STAN hovoří o odpírání informací, na které mají právo, jejich političtí protivníci z ANO věc vnímají spíš jako dělání rozruchu před volbami. Osobní údaje je třeba chránit – a dodržovat zákon, který to stanoví. Náměstek hejtmanky Gabriel Kovács (ANO) připomněl, že práce na dohodu se týká značného množství osob. „Nejsou lidi – a hledáme jakoukoli formu, jak je sehnat,“ konstatoval.

S tím, že rozhodně před vraty krajského úřadu nestojí zástupy lidí, kteří by rádi získali nějakou práci. Úkoly, které je třeba zvládnout, se pak řeší, jak se dá: prací na dohody, s využíváním zkrácených úvazků… Úřad podle něj musí konat, aby se třeba nestalo, že kraj bude přicházet o dotace, protože na úřadě nebyl nikdo, kdo by včas připravil žádost.

Ilustrační foto.
Nové lékaře netáhnou ani peníze. Pomohou u sester?

Náměstek Kovács dále zdůraznil, že žádosti o poskytnutí informací nevyřizuje hejtmanka, ale ředitel krajského úřadu Jiří Holub. Ten již v minulosti – téma (ne)poskytování informací a začerňování údajů je totiž v kraji evergreenem – reagoval na výtky opozice prohlášením, že úřad poskytuje všechny informace tak, aby to bylo v souladu se se zákonem. Se všemi zákony.

Ale kdo? Kdo a za kolik dělá externě práci pro kraj? To jsou otázky, na jejichž přesném zodpovězení opoziční STAN trvá. Stejně jako na tom, že vše zařídit by měla právě hejtmanka. „Pokud by měla čisté svědomí, její úřad by poskytl úplné informace bez toho, aby jej k tomu opakovaně vyzývali jak naši zastupitelé, tak i ministerstvo vnitra,“ prohlásil předseda klubu středočeských zastupitelů za hnutí STAN Věslav Michalik.

Zmínkou o ministerstvu naráží na další předmět opozičně koaličního handrkování, kdy se zastupitelé z ODS a STAN domáhají zveřejnění plného znění auditu v krajské správě silnic. Dokument v podobě, v jaké ho poskytla auditorská firma, obsahuje množství začerněných pasáží týkajících se konkrétních zakázek.

Krajský zastupitel Martin Macháček (STAN) se v té souvislosti obrátil na ministerstvo vnitra se stížností. Opakovaně uspěl – načež informoval, že ministerstvo nařídilo kraji do 15 dnů zveřejnit údaje, „které dosud tajil“. Ani to však zatím změnu nepřineslo – a Macháček reagoval podáním odvolání.

Středočeská vědecká knihovna v Kladně.
Středočeská vědecká knihovna potřebuje depozitář

Nyní se Michalik domáhá detailů o lidech pracujících pro kraj na dohody – přičemž připomněl, že opozice svůj požadavek veřejně zdůrazňovala i na zasedání zastupitelstva. „Hejtmanka ví, že se nám informace nedostávají. Neudělala dosud nic, co by tento stav zvrátilo,“ ohrazuje se. „To nás vede k přesvědčení, že úřad může zaměstnávat lidi, o kterých nechce veřejně informovat; to je alarmující,“ prohlásil Michalik.

Ještě důrazněji se vyjadřuje poslanec Vít Rakušan (STAN), který ještě před rokem, do říjnového zemětřesení ve středočeské koalici, zastával post 1. náměstka hejtmanky (ostatně i Michalik a Macháček byli v té době krajskými radními). Jeho cílem jsou protivníci z ANO jako celek.

„Ve sněmovně, ale i na sociálních sítích říká premiér (Andrej) Babiš, že šel do politiky, aby bojoval proti korupčnímu systému. Jak se s tím teď srovnává praxe jeho středočeské hejtmanky Jermanové, která se nerozpakuje předat zastupitelstvu audit o opravě silnic z valné části začerněný?“ kritizuje Rakušan.

Vysvětlení hejtmanky, že přesně takto odevzdala zprávu auditorská firma, aby vyhověla všem paragrafům, přičemž ani ona sama dokument v jiné podobě neviděla, ho neuspokojuje.

Leckdo mu dá za pravdu – naopak jiní mohou usoudit, že tím vlastně přihrává argumenty námitkám z řad ANO: že ve středočeské debatě kolem zveřejňovaných dokumentů nejde tolik o samotné začerněné informace, jako spíš o politické soupeření.

Ilustrační foto
Za rok má kraj rozjet nové kotlíkové dotace