Cílem projektu Krajů pro bezpečný internet, který na www.kpbi.cz může oslovit každého zájemce o témata spojená s rozumným chováním v elektronickém světě, je přispět ke zvýšení povědomí o on-line bezpečnosti a upozorňovat na rizika spojená s užíváním informačních a komunikačních technologií. Nezaměřuje se jen na žáky a studenty (pro něž jsou ovšem připraveny i soutěže s možností vyhrát atraktivní elektronické „hračky“), ale třeba i na seniory. Právě na mladou generaci je nicméně kladen největší důraz, což dokládá i aktuální novinka projektu: videospoty věnované bezpečnému užívání internetu připravené pro cílovou skupinu ve věku 11 až 15 lety. 

Středočeský krajský úřad rovněž hostil celodenní konferenci věnovanou internetové bezpečnosti – což je téma obzvlášť aktuální právě v době, kdy je kybernetická kriminalita na vzestupu. Vystoupil mimo jiné ředitel odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Michal Barbořík, o kyberšikaně promluvila Radka Heřmánková z ministerstva školství, registrátora domén CZ.NIC reprezentovala Věra Mikušová, jež představila linku pro hlášení nezákonného obsahu včetně nepatřičné dětské nahoty STOPonline.cz a za Národní centrálu proti organizovanému zločinu promluvili Růžena Randáková a Jakub Vinčálek, kterého Středočeši z minulosti znají jako mluvčího krajské policie; mimo jiné přiblížil projekt „Say no“ kladoucí důraz na to, že umět říci důrazné NE je normální. Krajské policejní ředitelství pak zastupoval Tomáš Daňhelka, který se počítačové kriminalitě a osvětě ve školním prostředí na tomto poli věnuje – a mohl tak představit výsledky výzkumu ve středočeských základních školách věnovaného tomu, jak žáci vnímají kyberkriminalitu.

Radní Herman se netajil uspokojením. „Potěšilo mě, jak velký byl zájem o tuto konferenci mezi odbornou veřejností,“ konstatoval. „Je vidět, že problematika kybernetické bezpečnosti je stále velmi aktuální,“ doplnil s tím, že je tudíž důležité, aby kraje navzájem spolupracovaly v rámci společného projektu. 

Ilustrační foto.
Říčanský zákaz kamionů neplatí, chystá se ale jeho obnovení
GASK a Středočeský kraj vyhlašují výtvarnou soutěž pro děti
Školáky se galerie snaží vrhnout o sto let zpět