Jak se Kladenský deník přesvědčil při návštěvě prodejny, někteří si odnášeli i třináct plat najednou. Stojí jako jinde, ale jsou čerstvá, právě snesená.

Přestože se zde na farmě dosud nikdy neobjevil jediný případ ptačí chřipky, veřejnost, zdá se, zachvacuje panika a snaží se předzásobit. Spotřebitelé by ale měli mít na paměti, že vejce má omezenou, zhruba pětitýdenní, trvanlivost. Někteří je také proto rozklepnutá po oddělení žloutku a bílku zmrazují, jiní nakládají postaru do vodního skla.

Ilustrační foto.
O hazardu v Kladně rozhodnou lidé v referendu. Ve dnech prezidentských voleb

"V našich halách je postupně vyskladněno, takže aktuálně máme okolo 120 tisíc nosnic. Při plné kapacitě je jich okolo 220 tisíc. Na tyto počty se dostaneme v březnu a v dubnu. Dosud jsme v pořádku, všechny nosnice jsou zdravé. Celoročně dodržujeme přísná hygienická opatření i když chřipka není. Naši spotřebitelé nemusejí mít obavy. Vajec je dostatek," potvrdila obchodní ředitelka farmy Ovus Jana Krupicová.

Aktuálně podnik prodává do soukromých chovů kromě vajec i roční vyskladněné slepice, o které je ze strany veřejnosti tradičně velký zájem. Chovatelé si je mohou koupit ještě i tento pátek a sobotu 13. a 14. ledna od 8 do 11 hodin, kus za 90 korun.

Ačkoli je zimní období, na snášku od slepic, které jsou chované v halách u Slaného to vliv nemá. Vzhledem k hrozbě ptačí chřipky nejsou aktuálně slepice pouštěny ani do volných výběhů. Ten, který fungoval na pozemcích vedle u Smečna byl i tak před časem zrušen. Podmínky už nebyly pro chov odpovídající. Aktuálně se volnému chovu pro Ovus věnuje Farma v Bezděkově u Klatov.

V Kladně otevřeli v pondělí další Lidl, někteří zákazníci přes nákup ani neviděli.
Video, foto: Kladno má čtvrtý Lidl. Přes obří nákupy někteří lidé ani neviděli

"Vejce ze Šumavy jsou velmi žádaná a měsíčně jich tam vyprodukují až 60 tisíc kusů. Ani oni nyní nemají nosnice ve výběhu. Vše je pod střechou. Co se týká klecového chovu v Těhuli u Slaného, vyprodukujeme měsíčně 5,5 milionu vajec," říká Jana Krupicová. Nová podestýlková hala, která se aktuálně buduje, bude v provozu od července.

"Tím, že máme u Slaného vše pod střechou, je prakticky nulové riziko zavlečení infekce od volně žijícího ptactva a stejné přísné to bude i v podestýlkovém chovu. Podle mých informací zdejší farma ptačí chřipku neměla nikdy ani v minulosti," dodává ředitelka.

Před časem podnik zamýšlel dokonce i vybudování vlastní bioplynové stanice pro likvidaci exkrementů, která by mohla být dodavatelem energie pro farmu a okolí. Místní obyvatelé se ale poměrně ostře stavěli na odpor a měli z bioplynky obavy. Projekt se tak nepodařilo prosadit. Aktuálně firma tento záměr nezamýšlí oživit.