Značka Klasa udělovanou ministrem zemědělství, jež spotřebitelům sděluje, že se jedná o výrobek odpovídající hodnocení „poctivý“ a „kvalitní“, lze nyní najít na obalech 965 produktů od 245 českých a moravských výrobců.

Ze středních Čech do této prestižní společnosti nově přibyl jeden výrobek, a to „selské kuře“ z produkce společnosti Rabbit Trhový Štěpánov na Benešovsku. Ta už se totiž na rozdíl od svých počátků neorientuje jen na zpracování králičího masa; dnes se zaměřuje i na vepřové, vejce – a právě na kuřata. Rezková upozornila, že se jedná o speciální plemeno pomalu rostoucích kuřat, která jsou chována na větším prostoru – a jejich výkrm trvá déle než 55 dní. Ve srovnání s běžnými kuřaty na trhu jsou tudíž „větší“.

Evropský průšvihář. Andrej Babiš čelí nejen obvinění kvůli zneužití evropských dotací v kauze Čapí hnízdo a je podle Bruselu ve střetu zájmů, ale teď má další problém s firmou Penam.
Kauza Penam a dotace: Česko musí vrácení 100 milionů vymáhat na Agrofertu

V některých částech středních Čech však obyvatelé mohou vnímat jako „svoje“ i některé další oceněné výrobky. Jde o zboží firem se sídlem v Praze, které však mají provozovny v jiných krajích – a to při hranici s regionem středních Čech, odkud tam někteří obyvatelé mohou i dojíždět za prací. Hned tři Klasy získala pro rozličné produkty z ovesných vloček společnost Emco, která má závod v Mladé Vožici: na Táborsku Jihočeském kraji, avšak pro jižní cíp Benešovska prakticky na dohled a pro část Příbramska za humny. A koneckonců: na cestu ke spotřebitelům se její produkty vydávají zpravidla z úžického skladu – nebo z Říčan-Jažlovic.

Podobně mohou někteří Středočeši považovat za „své“ i ocenění pro společnost Fontana Watercoolers, jež pramenitou vodu z Kokořínska rozváží z Dubé: sice na Českolipsku v Libereckém kraji, ale prakticky na dosah od Mělnicka i Mladoboleslavska.

Výdejní okénko restaurace. Ilustrační foto
Restaurace, které prodávají z okének, hygiena nyní nekontroluje

Udělení loga Klasa představuje pro výrobce ocenění a propagaci, když státní orgány garantují kvalitu potravinářského výrobku potvrzenou hodnotitelskou komisí – s tím je však současně spojen závazek. „Po celou dobu platnosti certifikátu musí výrobky splňovat kritéria, díky kterým jim komise značku udělila. To kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa ČR,“ upozornila Rezková. O oceněných výrobcích také státní orgány dávají vědět prostřednictvím webových stránek, reklamních spotů či propagace na veletrzích. Výběr takto označených výrobků podporují i pořádáním spotřebitelské soutěže.

V minulosti se však objevily rovněž kritické hlasy v souvislosti s tím, že státní certifikát kvality, používaný již od roku 2003, získaly i produkty hodnocené v oboru jako zcela průměrné – a dokonce obsahující zvýrazňovače chuti nebo syntetická sladidla, což prý není hodné doporučení.