I když je na hodnocení ještě brzy, obě města jsou s asistenty, coby prodlouženou rukou strážníků, spokojena.

Jak sdělil Ondřej Kubala, zástupce ředitele mladoboleslavských strážníků, v ulicích města automobilů se můžete v současné době setkat se sedmi asistenty, kteří kontrolují dění ve dvou problematických lokalitách. „Jde o ulici Havlíč-kova a nákupní centrum na třídě Václava Klementa, kde se například zdržují závadové osoby," upřesnil Ondřej Kubala.

Upozornil také, že asistenti nemají žádné speciální pravomoci. Mohou občany pouze upozornit, že se dopouštějí porušení zákona. Pokud zjistí závažnější čin, neřeší ho sami, ale volají Policii ČR, případně hlídku městské policie.

Důvěryhodné osoby

V Mnichově Hradišti zatím fungují dva asistenti. Pohybují se v místních parcích a v okolí škol. Zejména na jaře a v létě jsou rizikovými oblastmi lesopark a plovárna u Jizery.

Podle starosty Ondřeje Lochmana by se našlo uplatnění ještě pro další dva. Nicméně je podle něj v dnešní době problém takové lidi sehnat. „Musí to být důvěryhodné osoby a také musí mít zájem o dění ve městě," vysvětlil.

Kosmonosy ani Benátky nad Jizerou ve šlépějích sousedních měst zatím nepůjdou, zatímco v Bakově podle starosty Radima Šimáně o službách asistentů už uvažovali.

Čtěte také: Asistenti prevence kriminality v Kladně dohlížejí na vhodné chování dětí u škol