„Dva uvolnění místostarostové jsou podmínkou. Týmová práce dlouhodobě funguje. Nastavíme režim, kdy si přesně určíme, jaké gesce bude kdo mít a v jaké časové náročnosti," podotkl.

Nyní plánuje tři „zkušební" měsíce. „Bude to zhodnocení, jestli to je pro mě zvládnutelné, jestli netrpí ani jedna z pozic. Bude to znamenat pracovní den od rána do večera, s tím počítám, tím se ale zase tolik nezmění," řekl.

Co udělá pro svůj domovský rajón?

Zeptali jsme se ho, co je jako první věc, kterou chce udělat z nové pozice pro svůj „domovský" rajón. „Cítím ten problém, který je obvyklý pro celý kraj. Řada komunikací je ve špatném stavu, budu se snažit, aby se situace zlepšila," řekl.

Nové vedení bude také chtít podpořit střední školy, rozpočet bude myslet na všechny v kraji. „To pomůže i Kolínsku, máme středních škol hodně," podotkl starosta.

Dále má v gesci cestovní ruch. „V našem regionu je akutní otázka cyklostezek a jejich logického propojení. Dále se chci zaměřit na popularizaci Labe a labské plavby jako takové," vysvětlil. Na Labi by se tak v dohledné době mohla objevit přístaviště, která jsou dlouho v plánu.

Prevence kriminality Bezpečný Kolín by se mohla dostat na celokrajskou úroveň. „Různé preventivní programy bojující proti kriminalitě by pomohly," řekl. A jak dodal, chce se také zaměřit na transparentní přidělování krajských peněz.

Jaké kompetence převezmou?

Zeptali jsme se kolínských místostarostů, jaké kompetence by rádi převzali po Vítu Rakušanovi.

Místostarosta Michael Kašpar nám odpověděl, že takové dohady jsou zatím předčasné. „Logickou volbou při eventuálním přesunu kompetencí je pro mě finanční odbor, částečně i participace na odboru regionálního rozvoje," uvedl.

Druhý místostarosta Tomáš Růžička sdělil, že tomu musí předcházet debata. „Nemám pocit, že bych měl speciální přání," odpověděl na dotaz, o které kompetence by měl zájem on.

Semerád na funkci rezignoval

Krajské zastupitelstvo čeká však jedna změna. Na funkci krajského zastupitele rezignoval dosavadní náměstek pro oblast životního prostředí a zemědělství. „První důvody jsou vnitrostranické, ale ty nechci sdělovat veřejně, ty si nechám pro své přátele," vysvětlil Marek Semerád.

Druhý důvod je podle jeho slov ten, že z volebního výsledku je třeba vyvodit osobní zodpovědnost. „V rámci ČSSD se k tomu nikdo příliš neměl, takže jdu příkladem," řekl a doplnil i třetí důvod.

„Zůstávám starostou Cerhenic, ale mám i určité projekty v soukromé sféře, které bych rád rozvinul, a nechci být obviňován, že jsem jako krajský zastupitel ve střetu zájmů," uvedl Marek Semerád.

Čtěte také: Novou středočeskou hejtmankou je Jaroslava Jermanová