Kolínský místostarosta Michael Kašpar řekl, že město nemohlo tuto službu již nadále zajišťovat vzhledem ke zpřísnění legislativy – tedy nutná přítomnost zdravotního personálu, dojezd lékaře do 20 minut a podobně. „Kraj tuto informaci ví již zhruba rok a půl. Mohla být zřízena v areálu Nemocnice Kutná Hora, kde na to již byla vypracována studie - mělo by to logiku a bylo v krajském zařízení v přímém kontaktu s lékařským personálem,“ řekl.

Podle středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové Pokorné bude kraj nyní sledovat, jak se situace bude vyvíjet. „ Prozatím mám zprávy hovořící o předpokladech, že by se vše mělo zvládat – a s vážnějšími problémy se nepočítá,“ uvedla. A zároveň zdůraznila, že se záchytná stanice v Kolíně neruší z podnětu kraje. „ Jde o rozhodnutí kolínských zastupitelů, kteří se usnesli, že záchytku nechtějí – a je to plně v pravomoci města. Bude se tedy jezdit do Mladé Boleslavi, což zkomplikuje život,“ dodala.

Ilustrační fotografie.
Podvodníci nabízí byty, okradli už mnoho lidí

Pokud to někdo tedy přežene s alkoholem, čeká ho „výlet“. Tam ho bude ale muset někdo dovézt: vypadá to na strážníky, nebo policisty. Jak se tato situace bude řešit, vysvětlil kolínský místostarosta. „Měli jsme společné jednání s vedením nemocnice, Policií České republiky, městskou policií, všichni vědí, jak se bude v případech postupovat. Dokonce Policie ČR nabízí u agresivních opilců záchyt v jejich cele,“ vysvětlil.

Místostarosta ale podotkl, že počet tzv. záchytů v posledních letech výrazně klesal – letos jich bylo 180. Nutno však zdůraznit, že se jednalo záchyty, nikoliv zachycené – někteří se totiž na záchytku dostávali opakovaně.

Přelom roku. Ilustrační foto.
Osobnosti regionů: Rok 2018 byl v osobní rovině dobrý, v politice to byla ostuda

Michal Kašpar také podotýká, že by konec záchytky mohl mít pro Kolín i jistý kladný efekt. „Dle statistik PČR naopak bude pozitivní, že zde nebudou končit lidé ze širokého okolí, kteří sem byli přivezeni, a často pak v Kolíně strávili několik dní a na záchytce a dělali po městě nepořádek - ti zde z logiky věci neskončí. Byla to téměř polovina klientů,“ dodal místostarosta Kolína.

Radost z této změny však mají v městech, kde záchytky zůstávají. Mluvčí mladoboleslavského magistrátu Šárka Charousková již v minulosti uvedla, že se žádná opatření dopředu Boleslav přijímat nechystá – ukáže se totiž, jaká bude situace v prvních týdnech. Mluvčí Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Hana Kopalová však uvedla, že se chystá zvýšit kapacitu z tří lůžek na šest – a že nemocnice bude vyžadovat po kraji navýšení částky na provoz.

Ilustrační foto.
Sotva chřipka dorazila, už zabíjela

Zkušenosti tedy následujících týdnů ukážou, zda bude potřeba síť protialkoholních záchytných stanic posílit, nebo budou na kraj stačit dvě; koneckonců, jiné kraje mají většinou pouze jednu. Jiná je situace v Moravskoslezkém kraji, kde tato zařízení jsou čtyři a Ústecko – tam sedmým rokem není protialkoholní záchytná stanice žádná.