Ani tam, kde je hladina na pohled zelenější, není třeba mít obavy. Obsah chlorofylu ani počty sinic zatím nedosahují významných hodnot. A po předání vysvědčení se to sluší připomenout: i dvojka je velmi pěkná známka. A sáhnout k horší klasifikaci zatím hygienici nemuseli.

Proti kontrolám před dvěma týdny se mírně zhoršila voda na Orlíku. Na jejích vlastnostech se podepsalo teplé počasí, jež panuje už od dubna. Nárůst vodní mikroflóry naopak zatím netrápí Slapy – s drobnou výjimkou v oblasti Živohošti.

Dvojku kvůli zhoršeným smyslově postižitelným vlastnostem vody dále dostaly písník Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku, jezero Ostrá na Nymbursku, na Praze-východ rybník Jureček a přírodní koupaliště Vyžlovka – a ještě rakovnické Tyršovo koupaliště.

„Výborná kvalita vody je na všech malých koupalištích, která jsou kontrolována provozovateli,“ připomněl hygienik Mandík, jenž sám sebe označuje za „vodomila“. Vodním radovánkám v přírodním prostředí nyní na počátku prázdnin nic podle jeho slov nebrání.

Sucho na poli. Ilustrační foto.
Bojovat se suchem začal kraj jednáním komise
Nadace Jedličkova ústavu slaví 28 let od svého založení. Pomáhá postiženým.
Nadace Jedličkova ústavu slaví 28 let od svého založení. Pomáhá postiženým