Ve středních Čechách hygienici evidují již 13 pacientů (s tím, že v jednom případě jde o onemocnění importované z Ukrajiny); v Praze dokonce 70 případů. Karanténní opatření se již dotkla stovek lidí, kteří se s nemocnými dostali do kontaktu – a nevyhnula se ani zdravotníkům. Ve středních Čechách se jednalo především o záchranáře z Hořovic; v Praze pak o pracovníky urgentního příjmu motolské nemocnice.

V rámci jednání bezpečnostní rady kraje zazněla upřesnění dřívějších informací o tom, že nejvíc onemocnění se ve středních Čechách vyskytlo na Berounsku a Kladensku. Ve skutečnosti jde o nejbližší okolí metropole – Prahu-východ a Prahu-západ. Ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová potvrdila informace zveřejněné již v pátek: mezi 13 případy hlášenými v kraji jsou tři děti do 15 let, jeden mladistvý a devět dospělých (a to včetně jednoho zdravotníka). Všechny tři děti nebyly očkovány (jedno kvůli nízkému věku a dvě kvůli stanovisku rodičů); žádné očkování neprodělali ještě další dva pacienti. Rovněž dva pak neprodělali očkování dvěma dávkami, ale pouze jednou – a v jednom případě údaje o očkování nelze zjistit. Do kontaktu se s nemocnými dostalo 217 Středočechů.

Ilustrační foto.
Letošní čarodějnice: Chtěl roztopit oheň benzínem, popálil si třetinu těla

Očkování je podle hygieniků účinné nejenom jako preventivní opatření, ale má význam i v době šíření nákazy. „Pokud jsou ti, kteří se dostali do styku s infikovanou osobou, očkováni do 72 hodin, snižuje se riziko o 90 procent,“ uvedla Rážová. Připomněla, že v rámci republiky dosahuje proočkovanost 87 procent, avšak jsou kraje, kde je nižší. Středočeské hygienická stanice proto již v únoru doporučila všem pohotovostem, pediatrům a jejich personálu vyšetření protilátek proti spalničkám – a v případě jejich nízké hladiny přeočkování.

K tomuto doporučení se v pondělí připojila i bezpečnostní rada kraje: přeočkování doporučuje všem zaměstnancům středočeské záchranky i krajských nemocnic, potvrdil závěry jednání radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). „Nemocnice byly osloveny s požadavkem, aby jejich nejvíce exponovaní zaměstnanci byli přeočkováni,“ konstatoval. Připomněl současně, že kraj také osloví starosty obcí, které zřizují mateřské a základní školy, a vyzve je, aby věnovali zvýšenou pozornost preventivním opatřením. „Bude jim zaslán dopis s informacemi o výskytu spalniček i možnostmi, jak mu předcházet – a jak se při jeho výskytu zachovat,“ uvedl Bezděk.

Rady týkající se spalniček je možné získat na bezplatném telefonním čísle Call centra Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje 800 888 155; lze také poslat SMS zprávu na číslo 720 002 655 či e-mail na adresu call@zachranka.cz. Běžní občané (tedy nezdravotnická veřejnost) by se měli především obracet na své praktické lékaře.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které se šíří a zprvu i projevuje jako respirační infekce. Vstupní branou viru do organismu jsou dýchací cesty a oči, připomněla ředitelka krajské hygienické stanice. I když se spalničky často řadí mezi „dětské nemoci“, dospělým se nevyhýbají – a rozhodně nepředstavují něco nevinného: mohou přinášet vážné následky. „Onemocnění provázejí vysoké horečky a hrozí během něho závažné komplikace,“ upozornila Rážová s tím, že se mohou vyskytnout i pozdní komplikace například v podobě zánětu mozku.

Očkování hygienici označují za jedinou účinnou obranu. U nás je povinné; provádí se pomocí takzvané MMR vakcíny účinné také proti příušnicím a zarděnkám. Předpokládalo se, že vakcinace v dětském věku zajistí celoživotní ochranu – nyní se však zdá, že účinnost protilátek může po 30 až 40 letech oslabovat. Onemocnění se totiž nevyhnuli ani pacienti, kteří mohou prokázat, že absolvovali kompletní očkování dvěma dávkami. Kvůli spekulacím o možných škodlivých vlivech se v posledních letech někteří rodiče snažili očkování odkládat, až budou jejich děti starší. Naráželi pak na problémy s přijímáním potomků do mateřských škol.

Ilustrační foto
Mytí rukou před spalničkami neochrání, ale pomůže