„Koho se ptám, tak se na to nedívá,“ ohradil se v debatě Petr Halada (STAN) proti údaji o sledovanosti Praha TV vyčíslené na 21 procent (321 tisíc diváků denně). Prezentovaná čísla však vycházejí z renomovaných a dlouhodobých průzkumů. Také Jan Jakob (TOP 09) se ozval s tím, že by si představoval účelnější využití peněz, které chce kraj takto vložit to svého PR.

Většina zastupitelů však byla jiného mínění. Na pokračování spolupráce kraje s regionální televizí jich kývlo 45. Proti byl jediný – a sedm se zdrželo hlasování.

Což veřejnoprávní služba?

Praha TV je podle slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) jediným televizním médiem, kde se Středočeši mohou prosadit se svým běžným životem, který nepůsobí jako velká kauza. „Česká televize se na nás dívá jako na příměstskou oblast Prahy, protože nemáme krajské město,“ konstatovala. Připomněla, že už srovnání počtu příspěvků z jiných krajů na obrazovce veřejnoprávní televize ukazuje „propad“ středních Čech.

Z návštěvy Prahy v době koronavirové.
Praha, jak ji neznáte: prázdná. Kam vyrazit, než ji opět zaplní turisté?

V reakci na tato slova si Česká televize dělá analýzu, řekla Deníku její mluvčí Karolína Blinková. Jermanová má však jasno. Praha TV je podle ní jedinou televizí schopnou představit skutečný každodenní život v kraji. „Jezdí i do malých obcí na akce typu výročí hasičů,“ pochválila hejtmanka, jež se spoluprací vyjádřila spokojenost.

Prostor i pro hlasy opozice

Na dotaz Tomáše Havlíčka (ODS), jak bude středočeské vysílání vypadat v době před krajskými volbami, hejtmanka slíbila, že dramaturgický plán obdrží všechny zastupitelské kluby. Z tohoto pohledu však v práci týmu Praha TV nevidí problém Zdeněk Štefek (KSČM). „Dává prostor i opozici,“ ocenil. Také on chválí, že nabízí „obraz toho, co se v kraji děje, a zve i návštěvníky z Prahy“.

Krajské volby. Ilustrační foto.
Do voleb jde v kraji řada tváří známých z minulosti

Televize by však podle něj měla zlepšit pokrytí středních Čech signálem z pozemních vysílačů – a na to by měl tlačit i kraj, míní Štefek. V tom však s ním Praha TV není zajedno: pozemní vysílání může podle ní naladit 1,6 milionu lidí, signál je dostupný také v rámci nabídky služby O2 TV – a živé vysílání lze přijímat rovněž přes internet. I na mobilních telefonech.

Spolupráce Středočeského kraje s Praha TV

- Prostřednictvím zpravodajství i dalšími způsoby televize zprostředkovává široké veřejnosti nestranné a objektivní informace o činnosti kraje a dění ve středních Čechách

- Televize připravuje zpravodajské reportáže a publicistické i tematické pořady věnované například rozvoji infrastruktury, kultuře a podobně – pokrývá všechny obory činnosti Středočeského kraje a jeho příspěvkových organizací

- Audiovizuální díla získává kraj také pro další využití – především jako videa zveřejňovaná na portálu Středozemě.cz, na oficiální facebookové stránce kraje a YouTube kanálu; k dispozici jsou také krajským radním pro osobní užití na sociálních sítích

- K dispozici je i televizní studio pro natáčení propagačních videí a spotů

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje