Leckdo by je označoval jako graffiti – podle tvůrců je zde ale jeden zásadní rozdíl: zatímco sprejeři vytvářejí své malůvky načerno a utíkají před policií, murály jsou zcela legální. Vznikají na základě objednávky; po dohodě umělce s majitelem nemovitosti.

Tato díla Kutnohorští znají již z loňska, kdy se konal první ročník festivalu. Tehdy se takových prací zrodilo několik; oživily a probarvily především sídliště Šipší. Organizátor Martin Starý si pochvaluje příznivý ohlas – a to i mezi staršími lidmi. Letos se tato tvorba posouvá o něco blíž k centru: soustředí se do lokality ulic Jeneweinova a Lorecká v blízkosti Billy. Tři plochy tam zdobí uznávaní streetartoví autoři. Nechybí mezi nimi ani Jan Kaláb, známý nejen u nás, ale prakticky po celé Evropě (a tvořil i v New Yorku, považovaném za kolébku sprejerství).

Vyvrcholením festivalu se stane sobota, kdy se dění přesune ke garážím v Zelenkově ulici. Od 10 do 18 hodin se tam uskuteční graffiti jam s dalšími autory a workshop pro širokou veřejnost včetně dětí, které si budou moci vyzkoušet práci s barvami i fixy.

Historická motorová lokomotiva 749.008 zvaná Bardotka v čele výletního vlaku složeného z historických vagonů.
Vedra zastavila tahouna Masarykových oslav
Nová deska se povedla, říkají sourozenci Francovi.
Nová deska se povedla, říkají Francovi