Nyní mohou příznivci své favority mezi semfinalisty určenými výběrovou komisí podpořit hlasováním o cenu veřejnosti. To je na www.neziskovkaroku.cz otevřeno po dva měsíce – až do 22. prosince.

Výsledky pak budou vyhlášeny 14. ledna na slavnostním večeru komponovaném ve stylu předávání filmových Oscarů. Tato akce se však tentokrát neodehraje jen v režii NROS, Nadace rozvoje občanské společnosti, jež za oceňováním profesionálně vedených neziskovek tradičně stojí.

Nově se letos připojí také Asociace veřejně prospěšných organizací ČR s premiérovým udělováním „ceny důvěryhodnosti“: jde o Zlatý banán pro neziskovky držící Značku spolehlivosti potvrzující, že organizace funguje v souladu se svým posláním a dobře hospodaří se svěřenými prostředky.

Stanislav Grospič
Regionální politici zuří kvůli slovům komunisty Stanislava Grospiče

Samotná NROS pořádá Neziskovku roku již po sedmé, přičemž vždy chce zviditelnit nejlépe vedené neziskové organizace a jejich práci představit jako příklad hodný následování.

„Máme velkou radost, že organizujeme už sedmý ročník,“ poznamenala ředitelka nadace Jana Vožechová. „A ještě větší z toho, že se nám daří držet zájem neziskových organizací s touhou se více profesionalizovat a zdokonalovat ve svých činnostech,“ konstatovala.

K účasti v hlasování vybízí známá politička a právnička Helena Válková (ANO), nyní zastávající post vládní zmocněnkyně pro lidská práva, jež nad Neziskovkou roku 2019 převzala záštitu. „Já svůj hlas rozhodně pošlu,“ netají, že má své favority – byť je otázkou, zda při závěrečném udílení cen nakonec přizná, koho přesně v hlasování o cenu veřejnosti podpořila.

Jako poskytovatelka záštity spíš bude hovořit o uznání pro všechny kvalitní organizace z neziskového sektoru. Ty podle jejích slov mají v naší společnosti nezastupitelnou úlohu. „I když je škála jejich činnosti široká, mají neziskovky jedno společné – a sice velké nadšení pro věc. Zajišťují ohromné spektrum služeb a já jsem přesvědčená, že za to by jim měl být navrácen význam, respekt i důstojnost, který jim vždy příslušel a přísluší,“ shrnula Válkové své pocity.

Ilustrační foto
O boji o vodu poučily poznatky výzkumníků i zkušenosti z vyschlé obce

Semifinalisté Neziskovky roku 2019

* Kategorie Malá neziskovka roku 2019:
- Maendeleo
- Tělocvičná jednota Sokol Milovice
- Spolek Pod Studencem

* Kategorie Střední neziskovka roku 2019
- MAS Šternbersko, o.p.s.
- Unie neslyšících Brno, z.s.
- Hospicová péče sv. Kleofáše, o.p.s.
- Clementas Kolín, z.ú.
- Na počátku, o. p .s.

* Kategorie Velká neziskovka roku 2019
- Charita Uherský Brod
- ParaCENTRUM Fenix, z. s.
- MENS SANA, z.ú.
- Hospic sv. Jana N. Neumanna, o.p.s.
- Sdružení Linka bezpečí

Zdroj: www.neziskovkaroku.cz

Z vyhlášení Neziskovka roku 2018.Zdroj: fb Neziskovka roku

Z hejtmančiny návštěvy Bratislavského samosprávného kraje.
Ve stopách hejtmanky mají jet do Bratislavy i středočeští senioři