Je tedy možné, že se současný stav podepíše na úrodě. Jak vysvětluje Miroslav Trnka, stará pranostika "studený Máj, v stodole ráj" rozhodně nevznikla náhodou. "Ačkoliv je na prognózu výnosů doposud brzy, naši zpravodajové z okresů Rakovník, Kladno, Příbram i Praha-západ konstatují střední poškození porostů suchem a v dalších čtyřech okresech už mělo sucho na porosty v letošní sezóně negativní vliv," podotýká.

Situace ve středních Čechách se velmi liší

Co se týká problematiky sucha, mapa Středočeského kraje ukazuje, že situace je v jeho různých částech dramaticky rozdílná. Může za to jeho velikost i odlišné klimatické a půdní podmínky. "Zatímco na západě a severozápadě se setkáváme s vlivem srážkového stínu Krušných hor, na jihovýchodě kraje zasahujícího do vyšších poloh máme obecně vyššími srážkovými úhrny a také chladnější klima," říká Miroslav Trnka.

Centrum kraje pak ovlivňuje Pražská kotlina. "Ta se vyznačuje výrazně vyššími teplotami a nižšími úhrny srážek zejména oproti oblastem na jih a východ od ní. Proto ve většině let sucho obvykle nezasahuje s podobnou intenzitou celé území kraje," uvedl.

Jaká jsou ale například vodohospodářská opatření? U vodních soustav a manipulačních řádů je dělají vodohospodáři neustále, snaží se tím zmírnit následky, vysvětluje Miroslav Trnka. "Musíme proto jako společnost vést otevřenou debatu o tom, zda infrastruktura a vodní zdroje jsou dostatečné a zda není nutné je posílit, nebo zda a jak snížit spotřebu vody, namísto konstatování, že to vyřeší např. jen návrat vodních toků do přírodě blízkého stavu a zvýšení plochy malých nádrží či mokřadů či lepší hospodaření zemědělců," řekl.

V osobním vozidle převráceném do Sázavy zůstaly zaklíněny dvě osoby
Havarované auto skončilo v řece, cestující zemřel

Trávník, či bazén: v budoucnosti luxus?

Miroslava Trnky jsme se také zeptali, za kvůli obdobím sucha nehrozí, že se z pečlivě zalévaného trávníků, či plného zahradního bazénu nestane v budoucnosti luxus.

Ten odpovídá, že pokud člověk bude pro zahradu či bazén využívat vodu, kterou nachytá ze srážek, pak ne. „Pokud musím využívat vodu z vodních toků, nebo dokonce pitnou, je to problém a do budoucna lze očekávat, že poskytovatelé vody budu muset její využívání na tyto účely buď zakázat, nebo výrazně zpoplatnit,“ odpovídá.

Pokud mají rezervy vystačit co nejdéle všem, je nutné s nimi hospodařit, předesílá.

Útočník Dmitrij Jaškin před švédskou brankou.
Prohra se Švédskem. Hokejisté bojovali, na úřadující šampiony to nestačilo

Měnícímu klimatu se bude nutné přizpůsobit

Existují technologie či postupy, které by mohly trend sucha v Čechách zvrátit? Na to není jednoduchá odpověď. „Ano i ne. Co dokážeme změnit, je zmírnit dopady sucha a výskytu suchých epizod včasnou adaptací, změnou technologií a promyšleným a přitom rychlým rozhodování opřeným o agrometeorologickou předpověď,“ řekl Miroslav Trnka.

Zemědělci i podniky se mohou zapojit do programu monitoringu sucha na webu intersucho.cz, kde za poskytování informací o dopadech sucha získávají přástup k předpovědi pro dalších devět dní. „Vidí tak to samé, co máme k dispozici my,“ vysvětluje Miroslav Trnka.

Ne všechno ale je možné aktuálně změnit, podotýká. „Co nedokážeme rychle změnit je příčina nárůstu suchých epizod, za kterou stojí z větší části člověkem zaviněná změna klimatu. Její zastavení či aspoň zpomalení vyžaduje zásadní snížení emisí skleníkových plynů a to je možné jen naplněním globální dohody z Paříže. Ale už vyprodukované a vypuštěné emise skleníkových plynů budou v atmosféře desítky let a tak měnícímu klimatu budeme muset přizpůsobit,“ dodává.

Pochod Million Marihuana March.
Nefoukejte kouř na policisty. Čtyři lidi na akci za legalizaci marihuany zatkli