„Tak děvčata, zkusíme si s hudbou znovu nástup na první promenádu v uniformách," zvolala Iva Šímová, koordinátorka přípravy finalistek Miss hasička Středočeského kraje 2013 na sobotní  program.

„Teda holky, to bylo hrozný. Na to se nedalo dívat. Říkaly jsme si minule o tom postoji, ale jako by jste to zapomněly a doma netrénovaly!" zvolala z hlediště Iveta Kuklová, druhá z dvojice  hasiček benešovského okresního sdružení, jež má na starosti přípravu kandidátek na korunku královny krásy.

V rozpáleném  odpoledni získávaly dívky z Benešovska, Příbramska a Kutnohorska postupně  při chůzi, otočkách i návratech na výchozí pozici jistotu a zároveň jejich odhalenou kůži zabarvovalo slunce do odstínů červené.

„A teď  si zkusíme tanec s partnerem," upozornila Iva Šímová a finalistky spolu s tanečníky z jednotlivých Sborů dobrovolných hasičů předvedly svoje verze polky. Přitom musely respektovat velmi omezené skutečné rozměry pódia, které dívky budou mít v sobotu k dispozici.

„A ještě něco. Nesmíte mít sklopenou hlavu. Držte jí rovně a pod nohy se dívejte pouze očima, to z hlediště nebude vidět," přidala další kritický pokyn Iveta Kuklová.

Ta si podobné nácviky prožila před dvěma lety na Konopišti při přípravě na krajské setkání hasičů. I o několik týdnů později v Polsku při absolvování evropské soutěže, odkud si přivezla titul hasičská  1. vicemiss Evropy a pak  také při zkouškách na republikové finále Miss hasička ČR.

„Na volnou disciplínu máš všechno? Potřebuješ něco půjčit? Třeba hasičské sako?" zpovídala Iva Šímová starostlivě každou ze šestice finalistek i náhradnici, která se poctivě připravovala spolu s vybranými dívkami, aby kdykoliv mohla za kteroukoliv z nich v případě   potřeby na pódiu zaskočit.

„To záleží, jak se k tomu postavíte. Já to vzala jako příležitost i něco  navíc a ne jako náhradnice. Ale jsem tady jako součást týmu. Nikdy nevíte, co se může stát. Tak  svoji roli vnímám jako službu pro ně. Budu  v sobotu na Konopišti tak jako tak, tak budu ostatním pomáhat," shrnula svojí úlohu náhradnice   Martina Víšková z SDH Krámy na Dobříšsku.

SEDM STATEČNÝCH na společné foto

Pódiová zkouška na Miss hasička Středočeského kraje 2013 na Konopišti.

(zleva): Martina Víšková (SDH Krámy, Dobříšsko), Barbora Flachsová (SDH Věšín, Příbramsko), Veronika Benáková (SDH Ratměřice, Voticko), Andrea Bézová (SDH Sedmpány, Vlašimsko), Iveta Nácovská (SDH Petroupim, Benešovsko), Martina Papíková (SDH Nesměřice, Kutnohorsko) a Markéta Járková (SDH Heřmaničky, Voticko) nacvičovaly choreografii podle pokynů Ivy Šímové  a Ivety Kuklové.