„Ani po třiceti letech jsem se nedočkala, byť úřady proklamované, rovnosti ve financování státních a nestátních zařízení. Zrealizovala jsem celosvětově uznávaný modelový projekt, dostala za něj vážené ceny, ale v Čechách platí, že doma není nikdo prorokem. V současné, historicky ovšem několikáté finanční krizi, jsem se rozhodla, že se sociálními službami končím, neb již nadále nejsem ochotná akceptovat nehorázný přístup státu,“ říká Drahoslava Kabátová.

ON-LINE reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Jelikož se nejedná o školské ani celoroční zařízení, nedosáhne Letohrádek na podporu od státu jako jiní. První rána přišla počátkem roku, když vedení zjistilo, že budou ze strany státu kráceni o 1,3 milionu korun na mzdách. Další úder následoval v podobě koronaviru. Ze dne na den přišel Letohrádek Vendula o všechny zakázky chráněné dílny, pekárny i prádelny.

Ilustrační foto.
Dostávat najíst zadarmo má ve škole 2284 středočeských dětí

„Stát nemá povinnost nám poskytnout každý rok dotaci. V září mohu pouze požádat o dotaci na příští rok. O tom, zda peníze vůbec dostanu a v jaké výši, se dozvídám až v březnu. Tři měsíce tak financuji provoz z peněz vydělaných chráněnou dílnou v předchozích letech. Jedná se zhruba o tři miliony korun. Denní autodopravu klientů s nákladem milion ročně, hradíme z vlastních peněz. Financování Letohrádku je velice riskantní, neboť jsem za jeho závazky osobně zodpovědná,“ vysvětluje ředitelka Kabátová.

Letohrádek Vendula roky finančně řídí takzvaným kvalifikovaným odhadem. Podle svých slov vírou v Boha a s pětadvacetiletou pomocí Vladimíra Drába, předsedy finančního výboru. „Bez jeho výjimečné pomoci bychom skončili dávno,“ dodala. „Nabídl velkoryse, jako vždy, finanční pomoc i nyní. Nepřijala jsem. Jako renomovaná sociální podnikatelka již odmítám pracovat v podmínkách, které jsou nepřijatelné, neudržitelné a ze strany státu nezodpovědné,“ zdůrazňuje Kabátová.

Ilustrační foto.
Úvěr na půjčky pro živnostníky má kraj schválený

Letohrádek přitom potřebuje ročně pro poskytování provozu, sociální péče, dopravy, chráněné dílny atd. okolo 12 milionů korun. Podle ředitelky napřou všechny síly k udržení chráněné prádelny a pekárny a hledají nové možnosti zaměstnávání lidí s handicapem.

Péči o své klienty rozdělili aktuálně do jiných zařízení v regionu. „Při hledání nám velmi pomohl Středočeský kraj a pomocnou ruku podali i další poskytovatelé sociálních služeb. Naši klienti budou proto moci využívat tato zařízení pro osoby s handicapem ve Vráži u Berouna, v Zahradě Kladno nebo ve Slunci v Unhošti.

„V současné době u nás funguje chráněná dílna, rozjíždí se opět prádelna, která pere prádlo pro hotel Botanika v obci a lesnický internát na Křivoklátě-Pískách. Vyrábí i pekárna. Tohle bychom přes všechna úskalí rádi zachovali,“ uzavřela ředitelka Letohrádku Vendula Drahoslava Kabátová.