Protože se Lída do první republiky doslova zamilovala, největší potěšení jí činí, když se může do vzácných kousků ve svém šatníku sama strojit a přenést se tak do doby, kdy dámy chodily běžně v kloboucích a rukavičkách a pánové byli ještě galantní a měli vybrané chování.

O její sbírce, kterou rozhodně neschovává doma pod zámkem, se postupně dozvěděli lidé z okolí a soukromá vášeň přerostla zejména ve veřejné módní prvorepublikové přehlídky, kam je majitelka jedinečných kousků oblečení často zvána.

V době stých oslav založení první republiky v roce 2018 provětrala Lída svoji sbírku asi nejčastěji, kdy se nezřídka dokonce ocitla po boku prvního československého prezidenta T.G. Masaryka, se kterým měla tu čest nejedno vystupovat při oslavách výročí. A protože jsou Kamenné Žehrovice vzdálené jen pár kilometrů od prezidentských Lán, odkud Ludmila pochází, v dobové garderobě ji můžete potkat při akcích i v tamním muzeu.

Ilustrační foto.
Vánoční zázrak: Rodinné tragédie vystřídala radost v podobě pohádkové výhry

Všechny vzácné kousky se v jediném dni ani nedají předvést, a to byl také impulz k uspořádání putovní výstavy Žiju v první republice. Zájemci měli možnost ji od léta několik měsíců navštěvovat ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně a nyní se Lídina expozice přestěhovala do Žatce.

„Ve své sbírce mám aktuálně asi stovku šatů a nesčetně doplňků jako jsou kabelky, na sedmdesát párů rukaviček, kloboučky bižuterie spodní prádlo a deštníky, slunečníky a věci denní potřeby. Nechybí ale ani dobové tabatěrky, sirky, kulma, masážní strojek s elektrickými výboji známý například z filmu Postřižiny, dále šperkovnice, porcelán, knihy, střihy, potřeby na šití, toaletní potřeby pro muže, psí dečky, upomínkové předměty Sokola a jiné,“ popisuje svoji sbírku Ludmila.

Podle svých slov jsou pro ni asi nejcennější šaty z módního salonu Hany Podolské, která ve své době oblékala dámy z vyšších kruhů a zejména pak hvězdy stříbrného plátna.

Rodinná cukrárna Na Letné v Libušíně. Zleva: Miroslav Jungr, Miroslava Jungrová, Karel Klusáček, Marie Jungrová a Dominik Karas.
VIDEO: V libušínské cukrárně to voní i na Ježíška, vánoček dělají přes tři sta

„Osobně si cením všech svých exponátů stejně, proto je také snažím prezentovat na výstavách a kulturních akcích. Nechci si nechávat kouzlo první republiky jen pro sebe. Některé předměty mají své příběhy, které se snažím na výstavách připomínat. Za nejzajímavější považuji například boty z hadí kůže či kombinovanou pudřenku s tabatěrkou a rtěnkou v jednom, šperky z uranového skla, klobouky z někdejšího, již neexistujícího, modiství ve francouzském Lyonu,“ dodává sběratelka.

Jelikož Lídinu vášeň sdílí i její přítel Tomáš, stejně jako syn Honzík, rodina tím nijak nestrádá, ba naopak a nezřídka ji při akcích doprovázejí, ať už coby modelové na přehlídkách nebo při komparzních či epizodních rolí a v reklamách.