V téměř dvou desítkách měst v České republice dnes lidé demonstrovali proti premiéru v demisi Andreji Babišovi. Organizátoři akce vnímají právě předsedu hnutí ANO jako hlavní překážku vzniku fungující vlády. Na pražské Václavské náměstí jich podle odhadů dorazilo po 19. hodině zhruba deset tisíc. Demonstrace odstartovala provoláváním hesla: "Už jsme tady!" Následně lidé skandovali: „Máme toho dost!” nebo „Je to pravda, je to tak, vládne nám tu estébák”, případně "Chceme slušnou vládu."

Zdroj: Deník/Pavel Kopecký

„Výsledek demokratických voleb rozhodl o tom, že premiér by měl vzejít z hnutí ANO. To respektujeme. Není však žádný důvod pro to, aby to musel být právě trestně stíhaný člověk s minulostí agenta StB,” uvedli organizátoři spolku Milion Chvilek na svých stránkách.

Zdroj: Deník/Pavel Kopecký
Na plzeňském náměstí Republiky v pondělí protestovali lidé proti současné vládě Andreje Babiše.
Babiši, vyhráls. Nelíbí se nám ale, jak vládneš, zaznělo v Plzni

„Demonstrace a petiční akce svolané na 9. dubna jsou pokračováním předchozích protestů, jež odstartovala akce proti zvolení Zdeňka Ondráčka do čela komise GIBS. Vyjadřují hlubokou nespokojenost a zklamání občanů ze současné politické situace,“ stojí na stránce události. „Zavírat oči před aktuálním vývojem politické situace v ČR je luxusem, který si už nemůžeme dovolit,” prohlašuje iniciativa.

V rámci akce se podepisovala petice Za slušného premiéra a slušnou vládu, která vyzývá ministerského předsedu k rezignaci a poslance k vyslovení nedůvěry jím případně předložené vládě. 

Zdroj: Deník/Pavel Kopecký

„Problém je, že tito lidé většinou nechtějí vést debatu a argumentovat. Já s tím nemám problém. Pokud máme jiné názory navzájem, tak se pojďme o tom slušně normálně bavit, ale já jsem žádný zájem z té strany neviděl,” řekl v pondělí Babiš na návštěvě v Královéhradeckém kraji.

O půl deváté protest na Václavském náměstí skončil. Na 200 lidí poté zamířilo demonstrovat na Pražský hrad. Doprovodil je antikonfliktní tým. Před sídlem prezidenta pak lidé skandovali hesla: „Dodržujte ústavu”, „Zemanovi důchod” či „Česko není Rusko”. Zhruba po deseti minutách se lidé v klidu rozešli.

Několik stovek lidí dorazilo i na demonstraci na centrální Masarykovo náměstí v Ostravě. Nad hlavami některých účastníků protestu se vyjímaly transparenty s texty jako STB Babiš, Česko za koblihu nekoupíš či Fízl premiérem? NE!.

Protest proti Andreji Babišovi 9. dubna 2018 v Ostravě.
„Nechceme stíhaného premiéra,“ demonstrovali lidé i v Ostravě

Na Masarykově náměstí v centru Hradce Králové se sešlo víc než osm stovek lidí. S transparenty v ruce se rozhodli podpořit iniciativy, upozorňující na podle jejich slov znepokojující politickou situaci v naší zemi. Kromě přílišné kumulace v rukou jednou člověka upozorňovali demonstranti i na fakt, že premiérem české vlády je člověk, který je mimo jiné trestně stíhaný a je veden v seznamu spolupracovníků komunistické STB.

Protest proti vládě Andreje Babiše na Masarykově náměstí v Hradci Králové.
Na Masarykově náměstí zaznělo „hlasité“ NE Babišovi

„Jsme národ Milady Horákové, nikoliv Klementa Gottwalda!“ hlásalo také jedno z hesel na náměstí Míru ve Zlíně.

Demostrace proti vládě A. Babiše na náměstí Míru ve Zlíně.
Proti Babišovi protestovala ve Zlínském kraji tisícovka lidí

Pondělní demonstrace navazují na podobné akce z počátku března, kdy lidé v několika městech žádali odchod komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráček posléze z čela komise odstoupil. "Podobně jako v březnu věříme, že síla pokojného občanského protestu povede ke splnění toho, co akce žádá, a nasměruje Česko na cestu k rychlému sestavení slušné vlády," uvedli organizátoři akce.

Studentská demonstrace VyjdiVen na brněnském náměstí Svobody.
Protest studentů Vyjdi ven: náměstí Svobody zažilo Československé jaro 2018