Za sníženou cenu – organizátory označovanou jako symbolickou – nabízejí přenocování lidem bydlícím v okolí. Jako zážitek spojený i s poznáním: mnohde totiž nechybí nejen možnost nechat se hýčkat jako hotelový host v prostředí, o jehož návštěvě by obyčejný našinec běžně možná ani neuvažoval, ale zájemci se dozvědí mnohé i o tom, jak takový hotel vlastně funguje (a co všechno je třeba zajistit k tomu, aby vše běželo jako na drátkách). Hotely zapojené do kampaně podle slov prezidenta pořádající Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka současně chtějí upozornit i na to, že se snaží chovat jako dobrý soused – ať už z pohledu zaměstnavatele, z hlediska odběru zboží od místních podnikatelů či zakázek pro řemeslníky z okolí – nebo třeba pokud jde o nakládání s opady.

Nechte si poděkovat! Právě k tomu vyzývaly plakáty, které byly před rokem rozmístěny pouze v hlavním městě, kde Noc hotelů začínala. Děkovávání nezmiňovaly náhodou. Nabídka je totiž pojatá nejen jako příležitost vcítit se do kůže turistů, ale rovněž se má stát vyjádřením díků místním za jejich pozitivní přístup k návštěvníkům. Což v lokalitách cestovnímu ruchu zaslíbených znamená třeba i shovívavý přístup k tlačenici na chodnících. Nebo ochotu poradit tomu, kdo se bezradně rozhlíží s mapou v ruce. Prostě: podle organizátorů je tahle akce vyjádřením díků za vstřícnost k návštěvníkům, za vnímání ekonomického přínosu cestovního ruchu pro nás všechny – a také za toleranci jeho negativních vlivů.

Dorottya Szécsi
Vědecká přednáška přiblíží tělesa, která možná ani neexistují

Zkušebnímu pražskému ročníku škarohlídi prorokovali neúspěch. Zamířit do hotelu (byť, pravda unikátního a proslaveného) a ještě za to zaplatit, když si člověk může schrupnout ve vlastní posteli? Pche, to se bude chtít málokomu… Skeptici ale byli vedle jak ta jedle: opak se stal pravdou. Úspěch první Noci hotelů v hlavním městě vedl k tomu, že se tahle akce rozšířila i mimo metropoli. Letos se zapojily i podniky ve středních Čechách – a to hned tucet – a stranou nezůstala ani Středočeská centrála cestovního ruchu. Mimochodem: v metropoli se letos připojilo už přes sedm desítek podniků!

Velký zájem o noc v rámci Noci s velkým N se opakoval i tentokrát. V řadě případů, zvláště pokud jde o ty nejluxusnější hotely nejslavnějších jmen, se po nabízených místech doslova zaprášilo; vyprodáno bylo už dávno před Vánoci. Jistě ne náhodou. Dárkové certifikáty na pobyt a další služby nabízené v různých hladinách (za 777, 999 či 1111 Kč) se zřejmě objevily pod nejedním vánočním stromečkem.

Nyní přichází jejich čas: doba, se kdy těšení na zážitek promění. Stane se z něj potěšení ze zážitku. 

Středočeské podniky zapojené do kampaně Noc hotelů:
- Kutná Hora a okolí: Hotel Opat, Vila U Varhanáře
- Nymburk a okolí: Maxmilian Lifestyle Resort, Chateau Mcely, Spa Hotel & Forest Retreat
- Benešov a okolí: Bellevue Hotel Karlov, Hotel Akademie Naháč
- Kladno a okolí: Hejtmanský dvůr, Sporthotel Hostivice-Břve
- Příbram a okolí: Hotel Garni zámek Dobříš
- Mělník a okolí: Motel Svatý Kryštof, Zámek Liblice – Konferenční centrum Akademie věd ČR
- Kolín a okolí: Penzion Pod Věží

Zdroj: www.nochotelu.cz

Ilustrační foto
Možná přijde i ledňáček, lákají ornitologové k vycházkám