„Je toho opravdu hodně. Lidé chtějí především zprávy o kontrole spalinových cest. Výjimkou není ani samotné čištění komínů, i když je ještě řada lidí, kteří si je čistí svépomocí," konstatoval kominík, který v poslední době nemá nouzi ani o připojování nových krbů nebo kamen.

Podobně je na tom i kominík z kralupských Minic Jiří Ledvina, kterému také telefon zvoní každých pár minut. „Je to šílenost, sotva se zastavíme. Snažíme se ale jezdit jen do okolí města," připomněl kominík, který také kontroluje především spalinové cesty.

„Všichni se bojí, že dostanou pokutu. Jsou vyplašení z toho, co vidí v televizi," poznamenal Jiří Ledvina a dodal, že se často setkává s komíny v příšerném stavu: „Nedávno jsme vložkovali komín v Dolanech. Divil jsem se, že ten dům nevyhořel."

Čištění komína svépomocí

Nejvíc komínů ve špatném stavu je podle Karla Dryáka v zapadlých vesničkách na Kokořínsku, kterým se už většinou raději vyhýbá. „Vím, jaké tam s tím jsou problémy. Když majitelům řeknu, že mají komín ve špatném stavu, ještě se na mě zlobí," doplnil zkušený kominík z Velkého Borku.

Zhruba polovina domácností v regionu si podle kominíků čistí komíny svépomocí. Jen část nich si proto objednává kominíka, který jim komín prověří a vydá potvrzení o jeho stavu. Komín si sice lidé mohou vyčistit sami, a to alespoň třikrát do roka, jeho kontrolu by ovšem podle vládního nařízení měli přenechat odborné osobě.

Čtěte také: Topná sezona začala ve dvou krajích ČR, spotřeba je zhruba stejná